Κρ. Γκεοργκίεβα: Προειδοποιεί για ψηφιακό «Τείχος του Βερολίνου» με αποτύπωμα στην ανάπτυξη

Η διευθύνουσα σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα προέτρεψε τους policymakersνα αποφύγουν τη βαλκανοποίηση της ψηφιακής οικονομίας ή να διακινδυνεύσουν έως και 6% από την παγκόσμια οικονομική παραγωγή την επόμενη δεκαετία.

Ο κόσμος μπορεί σύντομα να βρεθεί αντιμέτωπος με ένα «ψηφιακό Τείχος του Βερολίνου» όπου οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα θα υιοθετήσουν όλες διαφορετικά τεχνολογικά πρότυπα, είπε η Γκεοργκίεβα σε δηλώσεις της τη Δευτέρα στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που εδρεύει στο Παρίσι.

Μια τόσο κατακερματισμένη ψηφιακή οικονομία μπορεί να αναγκάσει τα φτωχά έθνη να «διαλέξουν πλευρά» και να οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές, λιγότερη καινοτομία και υπηρεσίες, είπε, προσθέτοντας ότι η αποσύνδεση θα μπορούσε να οδηγήσει σε πτώση 3% έως 6% στο παγκόσμιο ΑΕΠ. Αυτό το σενάριο μπορεί επίσης, είπε, να αυξήσει την κυριαρχία των σημερινών τεχνολογικών γιγάντων και να καταστήσει πιο δύσκολο τον ανταγωνισμό για μικρότερες, καινοτόμες εταιρείες.

Η Γκεοργκίεβα προειδοποίησε επίσης ότι η εντατικοποίηση των αντιανταγωνιστικών τάσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19 θα μπορούσε να μειώσει το επίπεδο του ΑΕΠ στις ανεπτυγμένες οικονομίες κατά 1% μεσοπρόθεσμα.

Η ίδια είπε ότι οι κυβερνήσεις μπορούν να βοηθήσουν στον περιορισμό της υπερβολικής ισχύος στην αγορά μέσω τριών δράσεων πολιτικής:

  • αύξηση του ελέγχου των συγχωνεύσεων και των ελέγχων των εξαγορών
  • αποθάρρυνση των εργασιακών περιορισμών που εμποδίζουν την κινητικότητα των εργαζομένων· και
  • βελτίωση της φορητότητας των δεδομένων και των κανόνων διαλειτουργικότητας για την ψηφιακή οικονομία.

naftemporiki.gr