Λαγκάρντ: Πληθωρισμός κάτω από το στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ επιμένει στην εκτίμησή της ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα υποχωρήσει καθώς οι οικονομίες ανακάμπτουν, υποχωρώντας μεσοπρόθεσμα ξανά κάτω από τον στόχο του 2%.

«Καθώς η ανάκαμψη συνεχίζεται και τα σημεία συμφόρησης της προσφοράς διορθώνονται, μπορούμε να περιμένουμε ότι η πίεση των τιμών στα αγαθά και τις υπηρεσίες θα ομαλοποιηθεί», είπε η Λαγκάρντ μιλώντας στους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τη Δευτέρα.

«Βλέπουμε την αύξηση των μισθών το επόμενο έτος να αυξάνεται ενδεχομένως κάπως περισσότερο από φέτος, αλλά ο κίνδυνος τέτοιων δευτερογενών επιπτώσεων παραμένει περιορισμένος», πρόσθεσε.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έφτασε τον Οκτώβριο σε υψηλό 13 ετών, στο 4,1%,  τροφοδοτούμενος από τις υψηλότερες τιμές της ενέργειας, τις διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας και άλλες επιπτώσεις που σχετίζονται με την πανδημία.

Πολλοί οικονομολόγοι συμφωνούν με την ΕΚΤ ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει ξανά κάτω από τον στόχο το 2023, αλλά σε ορισμένες περιοχές επικρατεί ανησυχία σχετικά με την άνοδο των τιμών.

Η ΕΚΤ πρόκειται να λάβει αποφάσεις για το μέλλον της νομισματικής της πολιτικής στη συνεδρίασή της τον επόμενο μήνα. Το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (PEPP) ύψους 1,85 τρισεκατομμυρίων ευρώ πρόκειται να λήξει τον Μάρτιο. Ωστόσο, είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει ένα διάδοχο σχήμα.

«Ακόμα και μετά το αναμενόμενο τέλος του προγράμματος έκτακτης ανάγκης λόγω πανδημίας, θα εξακολουθεί να είναι σημαντικό η νομισματική πολιτική - συμπεριλαμβανομένης της κατάλληλης προσαρμογής των αγορών περιουσιακών στοιχείων - να υποστηρίζει την ανάκαμψη σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ και τη βιώσιμη επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο μας», δήλωσε η Λαγκάρντ.

Στο μεταξύ το νέο κύμα της πανδημίας που πλήττει ην Ευρώπη και ενδέχεται να οδηγήσει σε νέους περιορισμούς στην οικονομική δραστηριότητα, περιπλέκει την εξίσωση για τους κεντρικούς τραπεζίτες. Η Αυστρία έχει ήδη επιβάλει lockdown για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Τα γερμανικά κόμματα που διαπραγματεύονται επί του παρόντος μια συμφωνία συνασπισμού εξετάζουν επίσης αυστηρότερα μέτρα. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τους οικονομολόγους των Financial Times, οι νέοι περιορισμοί αναμένεται να έχουν ήπιο αντίκτυπο στην ανάπτυξη των ευρωπαϊκών οικονομιών και αυτό γιατί δεν στοχεύουν ολόκληρη την κοινωνία αλλά ένα μέρος της: τους ανεμβολίαστους.

Αυτοί οι κίνδυνοι, σε συνδυασμό με παρατεταμένες διακοπές της αλυσίδας εφοδιασμού, πιθανότατα θα οδηγήσουν στη διατήρηση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ τον επόμενο μήνα, με την αύξηση των επιτοκίων πιθανώς να είναι ακόμη πολύ μακριά, εκτίμησε ο οικονομολόγος της HSBC, Σάιμον Γουέλς.

«Η πρόκληση δεν έχει τελειώσει ακόμα», είπε η Λαγκάρντ. «Όχι μόνο η πορεία της πανδημίας, αλλά και οι αποφάσεις που λαμβάνονται από τους policy makers θα συνεχίσουν να καθορίζουν τη δύναμη της ανάκαμψης», είπε.