ΛΑΡΚΟ: Την απόσυρση της κυβερνητικής τροπολογίας ζητεί η αντιπολίτευση

Τη σφοδρή αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης προκαλεί η τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ που έχει κατατεθεί από την κυβέρνηση. Με την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου στο οποίο κατατέθηκε η τροπολογία, η αντιπολίτευση ζήτησε την απόσυρση της.

Η τροπολογία, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος που ζήτησε πρώτος τον λόγο, «με αυτό το κατάπτυστο άρθρο (άρθρο 6), δίνει το δικαίωμα στον ειδικό εκκαθαριστή της ΛΑΡΚΟ να προχωρήσει σε ομαδικές απολύσεις όλων των εργαζομένων και ταυτόχρονα να συνάπτει και συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ενός ή δύο μηνών».

«Αποτελεί απρόκλητη μεθόδευση από την πλευρά της κυβέρνησης για να παρακάμψει τις αγωνιστικές αντιδράσεις των εργαζομένων, τον αγώνα διαρκείας που κάνουν για να διατηρηθεί η εταιρεία και οι θέσεις εργασίας αλλά και να προλάβει την απόφαση του δικαστηρίου που θα συνεδριάσει 17 Ιουνίου, στο οποίο έχουν προσφύγει οι εργαζόμενοι με ασφαλιστικά μέτρα ενάντια στις ομαδικές απολύσεις», είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος και πρόσθεσε ότι το άρθρο αυτό αποτελεί «έγκλημα», τόσο σε βάρος των εργαζόμενων της ΛΑΡΚΟ όσο και σε βάρος των παραγωγικών δυνατοτήτων που έχει.

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να απαλλαγεί από τα λεγόμενα βαρίδια που είναι τα δικαιώματα των εργαζομένων και οι κατακτήσεις τους και να παραδώσει καθαρή, χωρίς εργαζόμενους με δικαιώματα την εταιρεία, στις ορέξεις του επίδοξου επενδυτή», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ σημειώνοντας πως αν η κυβέρνηση δεν αποσύρει το άρθρο για τη ΛΑΡΚΟ θα καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας. Μίλησε επίσης για ένα ακόμη βήμα της προδιαγεγραμμένης απαξίωσης της ΛΑΡΚΟ στην οποία όλες οι κυβερνήσεις έβαλαν το χέρι τους.

Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας θα καταθέσει και η αξιωματική αντιπολίτευση, σύμφωνα με όσα είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος που κατήγγειλε ότι η τροπολογία κατατέθηκε βράδυ Παρασκευής και αφού είχε ολοκληρωθεί η επεξεργασία του νομοσχεδίου στην επιτροπή της Βουλής γιατί, όπως φαίνεται, αυτή η κυβέρνηση δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στις επιτροπές της Βουλής και τον κοινοβουλευτικό διάλογο. «Είναι απαράδεκτο αυτό που γίνεται σε αυτή τη Βουλή για άλλη μια φορά. Τροπολογία που έρχεται Παρασκευή, μετά τις επιτροπές, για να μειώσετε το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση. Σας ενδιαφέρει μόνο το πολιτικό κόστος και όχι η ουσία, όχι η συζήτηση, όχι ο συμβιβασμός», είπε ο κ. Τσακαλώτος.

«Συνεχίζεται με απαράδεκτο τρόπο η αποβιομηχανοποίηση της χώρας. Για άλλη μια φορά πυροβολούμε τα πόδια μας», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας που επίσης ζήτησε την απόσυρση της διάταξης για τη ΛΑΡΚΟ γιατί την οδηγεί σε λουκέτο σε μια εποχή που οι τιμές του νικελίου βρίσκονται στα ύψη.

Παραπάνω από 85% ίσως το 90% του νικελίου παράγει η χώρα μας, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης και υπογράμμισε πως αν αυτή η «κατάπτυστη» τροπολογία ψηφιστεί, εκτός από 1084 εργαζόμενους που θα μείνουν στο δρόμο, παραπάνω από 300 οικογένειες θα μείνουν άστεγες. Ο κ.Γρηγοριάδης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με «μαφιόζικο» τρόπο έφερε τη διάταξη στη Βουλή, «χωρίς μάλιστα να τολμήσει να αναφέρει το όνομα της ΛΑΡΚΟ μέσα στη διατύπωση της».

«Είναι αδιανόητο αυτό που γίνεται με τις τροπολογίες, ευτελίζει την κοινοβουλευτική διαδικασία», είπε και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νάντια Γιαννακοπούλου που υπογράμμισε ότι η ΛΑΡΚΟ είναι μια από τις λίγες βαριές βιομηχανίες στη χώρα και είναι μια από τους πέντε μεγαλύτερους παραγωγούς σιδηρονικελίου στον κόσμο. «Το 2020 αναλάβατε μια νομοθετική πρωτοβουλία, για την οποία σας είπαμε ότι θα είναι ατελέσφορη. Και αυτό αποδεικνύεται σήμερα με το να την εντάξετε σε ειδικό καθεστώς, σε μια στιγμή που οι τιμές σιδηρονικελίου είναι οι υψηλότερες της δεκαετίας», είπε η κ. Γιαννακοπούλου και κατήγγειλε ότι είναι ξεκάθαρη πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να μην παράγει η ΛΑΡΚΟ, σύμφωνα με τις δυνατότητες της.

«Μιλάμε εδώ μέσα, λες και βρισκόμαστε εδώ ως άγνωστοι μεταξύ αγνώστων. Δηλαδή, είναι χωρίς ευαισθησία η κυβέρνηση; Θέλει να κάνει κακό σε εργαζόμενους και στην οικονομία; Δεν είναι ζήτημα που απασχολεί την πολιτική ζωή δεκαετίες τώρα;», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση, με απόλυτη συνέπεια με το παρελθόν και τις δεσμεύσεις της, έφερε την τροπολογία διότι η ΛΑΡΚΟ είναι μια επιχείρηση με δεκάδες εκατομμύρια ζημιά και αυτές οι ζημιές επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή τον φορολογούμενο. «Η κυβέρνηση επιδιώκει παρέμβαση για την εξυγίανση, με πρόβλεψη 32 εκατομμυρίων η οποία θα στηρίξει με προγράμματα απασχόλησης τους εργαζόμενους, να συνταξιοδοτηθούν κάποιοι, να προχωρήσει η εξυγίανση ώστε να είναι η ΛΑΡΚΟ κερδοφόρα στο μέλλον. Δεν προχωράς αν δεν πάρεις γενναίες αποφάσεις. Η δύσκολη μετάβαση είναι για εμάς πολιτική απόφαση, στηρίζονται οι εργαζόμενοι που στο τέλος της διαδικασίας όμως θα ωφελήσει τον ελληνικό λαό και τα δημόσια οικονομικά της χώρας».

Η κυβέρνηση δεν έφερε την τροπολογία εν κρυπτώ, είπε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος και πρόσθεσε ότι η τροπολογία είναι εμπρόθεσμη και θα συζητηθεί σήμερα διεξοδικά, μαζί με όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου. «Ο κ. υπουργός, μετά τη συνάντησή του, με τον ομοσπονδιακό υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, θα είναι εδώ για συζητήσουμε το θέμα διεξοδικά», είπε ο κ. Βεσυρόπουλος.

Πηγή: politicus.gr