«Μαύρη Πέμπτη» για τον κινεζικό όμιλο ακινήτων #EverGrande

«Βουτιά» έκανε σήμερα η μετοχή του κινεζικού κολοσσού Evergrande, η διαπραγμάτευση της οποίας επαναλήφθηκε σήμερα στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, για πρώτη φορά από τις 4 Οκτωβρίου. Κατά τις πρώτες συναλλαγές ,η τιμή της μετοχής Evergrande υποχώρησε κατά 10,5%, ένα σημάδι της χαμηλής εμπιστοσύνης που εξακολουθούν να έχουν οι επενδυτές στον κινεζικό όμιλο.

Η υποχώρηση συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης , παρά μια προσωρινή ανάκαμψη, με την μετοχή να κλείνει στο -11,86% , με τους επενδυτές να κάνουν λόγο για «Μαύρη Πέμπτη» για τον κινεζικό όμιλο.

Η σημαντική υποχώρηση οφείλεται στην ανακοίνωση για την ματαίωση του του deal για πώληση ποσοστού 50,1% της Evergrande Property Services Group στην Hopson Development. Η συμφωνία αυτή θα μπορούσε να είχε αποφέρει 2,2 δισ. ευρώ  στην Evergrande ,αν είχε ολοκληρωθεί. Πρόκειται για την δεύτερη ,αποτυχημένη απόπειρα συμφωνίας, τη στιγμή που Evergrande αγωνίζεται να συγκεντρώσει πόρους, καθώς λήγουν η μία μετά την άλλη οι προθεσμίες πληρωμής ομολόγων.

Η Evergrande είχε αναστείλει τη διαπραγμάτευση της μετοχής της στο Χονγκ Κονγκ στις 4 Οκτωβρίου και χθες ανακοίνωσε την επιστροφή της για σήμερα, ανακοινώνοντας ότι «θα συνεχίσει να εφαρμόζει μέτρα για την άμβλυνση των προβλημάτων ρευστότητας», σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους επενδυτές. 

Οι επενδυτές περιμένουν να δουν ποια θα είναι η στάση του Πεκίνου, το οποίο φαίνεται να έχει αποφασίσει, εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, να ενισχύσει τον τομέα ακινήτων που εδώ και καιρό είναι από τις κινητήριες δυνάμεις της κινεζικής οικονομίας με την κατασκευή εκατομμυρίων κατοικιών-μια φρενίτιδα που τροφοδοτείται από την ανάγκη των περισσότερων Κινέζων για ιδιόκτητα σπίτια.

Παρά τις διεθνείς ανησυχίες για τις επιπτώσεις μιας πιθανής χρεοκοπίας του ομίλου Evergrande, το Πεκίνο δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει πάντως, αν θα βοηθήσει ή όχι ,την εταιρεία.