Μείωση του ΕΝΦΙΑ σε Βούλα - Κηφισιά και αύξηση σε Χαϊδάρι, Δραπετσώνα, Περιστέρι, Μοσχάτο

Απίστευτες αυξομειώσεις στις τιμές εφορίας των ακινήτων προκύπτουν μέσα από τους πίνακες του υπουργείου Οικονομικών, καθώς επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που έκαναν λόγο για μειώσεις των αντικειμενικών αξιών στις πλούσιες περιοχές.

Ο προϋπολογισμός ο οποίος κατατέθηκε χθες στη Βουλή προβλέπει, για το 2022, την είσπραξη εσόδων 2.503 εκατ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ, έναντι συνολικών βεβαιωμένων εσόδων ύψους 2.570 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για μια μείωση της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης κατά 67 εκατ. ευρώ, η οποία όμως στο σύνολό της θα κατευθυνθεί στις περιοχές όπου μειώθηκαν οι αντικειμενικές αξίες και αυτές είναι οι ακριβές περιοχές της Αττικής και της υπόλοιπης χώρας.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, οι παράγοντες που καθορίζουν την απόδοση του ΕΝΦΙΑ το 2022 είναι οι ακόλουθοι:

  1. Η προσθήκη στο σύστημα 3.643 νέων περιοχών, οι ιδιοκτήτες των οποίων θα πληρώσουν αυξημένο φόρο σε σχέση με τον ελάχιστο που πλήρωναν έως τώρα.
  2. Η αύξηση κατά μέσο όρο 19,5%, των αντικειμενικών τιμών σε 7.634 ζώνες (ή στο 55% του συνόλου ) και μάλιστα η υψηλότερη αύξηση φτάνει στο 250%.
  3. Οι 2.860 ζώνες (21% του συνόλου) στις οποίες μειώθηκαν οι αντικειμενικές τιμές κατά μέσο όρο 14,7%, και
  4. Οι 3.314 ζώνες (ή το 24% του συνόλου) παραμένουν αμετάβλητες.

Ποιοι θα κερδίσουν από τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ

Το υπουργείο Οικονομικών ανασχεδιάζει την κλίμακα εφαρμογής του ΕΝΦΙΑ, ώστε με τις αυξομειώσεις των αντικειμενικών τιμών, η οποίες θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2022, να βεβαιωθεί φόρος ύψους 2.503 εκατ. ευρώ, ή 67 εκατ. ευρώ, λιγότερα από φέτος.

Ανεξάρτητα από τις αλλαγές στις οποίες θα καταλήξει το ΥΠΟΙΚ, με  αυξημένο ΕΝΦΙΑ θα επιβαρυνθούν το 2022, οι κάτοχοι ακινήτων στις 3.643 περιοχές που εντάχθηκαν για πρώτη φορά. Για τις υπόλοιπες περιοχές τα δεδομένα είναι τα ακόλουθα:

  • Ο ΕΝΦΙΑ θα αυξηθεί στις 7.634 ζώνες όπου αυξήθηκαν οι τιμές Εφορίας. Μεταξύ αυτών των περιοχών, είναι μεταξύ άλλων, Δάφνη, Περιστέρι, Κερατσίνι, Ζωγράφου, Χαϊδάρι, Δραπετσώνα, Περιστέρι, Μοσχάτο, Καισαριανή, Ηλιούπολη, Αργυρούπολη, Υμηττό κ.λπ. όπου αυξάνονται κατά 75%. Όσο και η νέα κλίμακα του ΕΝΦΙΑ να προβλέπει αντισταθμιστικές μειώσεις, η επιβάρυνση των συγκεκριμένων ιδιοκτητών είναι δεδομένη.
  • Ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί με βεβαιότητα στις περιοχές στις οποίες μειώθηκαν οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων. Μεταξύ των περιοχών αυτών είναι οι ακριβές συνοικίες. Ειδικότερα:

- Στην Εκάλη η ακριβότερη τιμή ζώνης, μειώθηκε κατά 9,1% και η κατώτερη τιμή αυξάνεται από 1.900 ευρώ ανά τ.μ. σε 2.200 ευρώ ανά τ.μ. ή κατά 15,8%.
- Στη Βούλα η ακριβότερη τιμή ζώνης μειώθηκε κατά 12,5% και η φθηνότερη τιμή ζώνης στην ίδια περιοχή αυξάνεται κατά 38,7%.
- Στην Κηφισιά, η ακριβότερη τιμή ζώνης μειώθηκε κατά 7,1% ενώ η φθηνότερη τιμή ζώνης μειώθηκε κατά 4,6%. 
- Στη Φιλοθέη η μέγιστη τιμή μειώθηκε κατά 3,6% και η ελάχιστη τιμή ζώνης αυξάνεται κατά 14,6% σε 4.150 ευρώ ανά τ.μ.
- Στις Σπέτσες η κατώτατη τιμή μένει αμετάβλητη στα 1.000 ευρώ ανά τ.μ., ενώ η μέγιστη τιμή μειώθηκε κατά 2,3% στα 4.350 ευρώ.

Στα 60 εκατ. ευρώ εκτιμά ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ότι θα ανέλθει η πρόσθετη μείωση στον ΕΝΦΙΑ, ενώ μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου θα οριστικοποιηθεί ποιοι θα ωφεληθούν από τη μόνιμη μείωση του συνολικού ΕΝΦΙΑ.

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στον νέο προϋπολογισμό τόνισε ότι δεν θα έχει κανένα καινούριο φόρο, ενώ αντιθέτως θα περιέχει πρόσθετες μειώσεις φόρων και θα περιλαμβάνει μικρό δημοσιονομικό περιθώριο για επιπλέον μείωση του ΕΝΦΙΑ ,παράλληλα με την υφιστάμενη μείωση.

«Τον Μάρτιο του 2022 θα μπουν οι αντικειμενικές, θα αλλάξουν οι κλίμακες και οι συντελεστές και παράλληλα υπάρχει σχέδιο ο ΕΝΦΙΑ να πληρώνεται σε δέκα δόσεις. Φτάνουμε πολύ πιο κοντά στην προεκλογική μας  δέσμευση για 30% μείωση του ΕΝΦΙΑ» σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Οσον αφορά στις υπόλοιπες ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνονται στον νέο προϋπολογισμό αναφέρθηκε σε:

-Μείωση του φόρου όλων των επιχειρήσεων στο 22% από 29%. 

-Μόνιμη μείωση προκαταβολής φόρου  όλων των επιχειρήσεων από το 100%  στο 80%  και στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στο 55%.

-Μόνιμη μείωση της φορολόγησης των φυσικών προσώπων στα χαμηλά στρώματα στο 9%.

-Μόνιμη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες.

-Κατάργηση εισφοράς αλλληλεγγύης για τα εισοδήματα από τον ιδιωτικό τομέα.

-Όλες οι μειώσεις ΦΠΑ μέχρι τον Ιούνιο 2022.

Για την ενδεχόμενη 2η αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022 δήλωσε ότι πλέον υπάρχουν τα δεδομένα στην οικονομία όπως αποτυπώνονται στον προϋπολισμό για την εν λόγω αύξηση: «Το πόση θα είναι αυτή θα εξαρτηθεί από τη διαβούλευση που θα γίνει το επόμενο διάστημα με τους φορείς από το υπουργείο Εργασίας, και την εισήγηση που θα κάνει εκείνος στο υπουργικό συμβούλιο».

«Λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν, κάνουμε μία σοβαρή προσπάθεια να κρατήσουμε όρθια τα δημόσια οικονομικά της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας.