Μερικά απλά πράγματα για το χρήμα και τις επενδύσεις

Οι οικονομικές εξελίξεις συχνά μας ξεπερνούν και αδυνατούμε να τις κατανοήσουμε. Πολλές φορές παγιδευόμαστε ανάμεσα σε εκτιμήσεις και προβλέψεις ειδικών. Ας δούμε μερικά αλήθειες που μας βοηθούν να προσανατολιστούμε.

Οι οικονομικές εξελίξεις συχνά μας ξεπερνούν και αδυνατούμε να τις κατανοήσουμε. Πολλές φορές παγιδευόμαστε ανάμεσα σε εκτιμήσεις και προβλέψεις ειδικών. Ας δούμε μερικά αλήθειες που μας βοηθούν να προσανατολιστούμε.

1. Οι 9 στους 10 σύμβουλοι σε χρηματοοικονομικά θέματα δεν σκέφτονται πρώτα το δικό σου όφελος.
Ο χρηματιστηριακός χώρος μέχρι σήμερα τουλάχιστον αποτελούσε έναν μαγνήτη για τα καλύτερα πανεπιστημιακά πτυχία. Όχι γιατί ενδιαφέρονται για την αποτελεσματικότερη κατανομή κεφαλαίων, αλλά γιατί επιθυμία τους είναι να γίνουν πλούσιοι και μάλιστα σύντομα. Και ο ταχύτερος δρόμος για πλουτισμό είναι να πείσουν τον κόσμο να πληρώσει μεγάλες προμήθειες και αμοιβές για χρηματιστηριακά προϊόντα που σπανίως αποδίδουν περισσότερο από αμοιβαία που επενδύουν σε βασικούς μετοχικούς δείκτες. Η ΙΒΜ εκτιμά πως οι χρηματομεσίτες όλου του κόσμου χρεώνουν επιπλέον στους επενδυτές 300 δις δολ ετησίως ενώ αποτυγχάνουν να πετύχουν αποδόσεις καλύτερες των βασικών δεικτών.
2. Μην προσπαθείς να προβλέψεις το μέλλον.
Πριν από 12 χρόνια η Ελλάδα ήταν ισχυρή, η Ρωσία ήταν χρεοκοπημένη, το πετρέλαιο κόστιζε 13 δολ το βαρέλι, η AOL κυριαρχούσε στο διαδίκτυο, πολλοί οικονομολόγοι πίστευαν πως η κυβέρνηση θα ξεμπέρδευε με το εθνικό χρέος ως το 2009, ο ιός της χιλιετίας αποτελούσε μεγάλη απειλή και το Fortune αναδείκνυε την Enron σαν μία από τις πιο θαυμαστές επιχειρήσεις των ΗΠΑ. Όλα αυτά αποδείχθηκαν λάθος, όπως ανάλογες πλάνες και μεταστροφές θα αποκαλυφθούν την δεκαετία που τρέχουμε. Το να μάθουμε να τις αντιμετωπίζουμε είναι πιο σημαντικό από το να επιχειρούμε να τις προβλέψουμε. Γιατί κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει όλες τις επερχόμενες εξελίξεις.
3. Η αποταμίευση μπορεί να είναι σημαντικότερη από την επένδυση.
Αυτή η είδηση έρχεται από έκθεση του ConvergEx Group: "Μόνον το 58% από μας (αμερικανούς) ξεκίνησε να αποταμιεύει για τη σύνταξή του και από αυτούς οι 6 στους 10 έχουν μαζέψει λιγότερα από 25.000 δολ."
Μπορεί να καταφέρει κανείς να κάνει μερικές έξυπνες επενδυτικές κινήσεις που να τον αποζημιώσουν για ολόκληρη τη ζωή του. Όμως αν δεν έχεις αποταμιεύσει αρκετά για να ξεκινήσεις τις επενδύσεις σου, δεν πρόκειται να πετύχεις τους στόχους σου. Πολλοί δαπανούν μεγάλο μέρος του χρόνου τους αναζητώντας τις κατάλληλες επενδύσεις ή επιδιώκοντας υψηλότερες αποδόσεις. Όμως πολλοί εξ αυτών θα τα κατάφερναν καλύτερα αν αφιέρωναν αυτήν την ενέργεια για να σκεφθούν πώς να αποταμιεύσουν περισσότερα χρήματα. Κάτι που ισχύει περισσότερο ακόμη για νέους επενδυτές.
4. Διάλεξε με προσοχή τις σημαντικές πληροφορίες από την πληθώρα των καθημερινών ειδήσεων.
Ο 24ωρος κύκλος ειδήσεων δημιουργείται για ανθρώπους που δεν εστιάζουν πέρα από τον ορίζοντα των 24 ωρών.  Αυτός είναι ο λόγος που μία αργή αλλά σπουδαία αύξηση της εγχώριας παραγωγής ρεύματος σπάνια αναφέρεται, ενώ μία κάμψη του Γενικού Δείκτη μετοχών κατά 20 μονάδες γίνεται πρώτη είδηση. Η σχέση των περισσότερων ανθρώπων με τα καθημερινά επιχειρηματικά νέα  θα έπρεπε να βοηθά σταδιακά στην κατανόηση της λειτουργίας του κόσμου χωρίς να παρακινεί και σε δράση. Λίγες ειδησεις έχουν πραγματική αξία σχετικά με την επιλογή επενδύσεων.