Μητσοτάκης για ελεύθερους επαγγελματίες: Θεσπίζεται κατώτατο τεκμαρτό εισόδημα

Δεν γίνεται 7 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες να δηλώνουν ετήσια εισοδήματα μικρότερα ακόμα και από τον κατώτατο μισθό, δήλωσε κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ειδικότερα, ανακοίνωσε πως από το 2024 οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι αποκτούν ένα σημείο αναφοράς για το τεκμαρτό τους εισόδημα το οποίο δεν θα μπορεί να είναι κατώτερο του βασικού μισθού.

Ως κίνητρο για τη φορολογική τους συνέπεια, είπε πως όσοι εμφανίζουν κέρδη πάνω από το κατώτατο τεκμαρτό όριο θα απαλλάσσονται από το 2024 αυτομάτως από το 50% του τέλους επιτηδεύματος.

Για τους υπόλοιπους η έκπτωση θα είναι της τάξης του 25%», είπε. Επισπεύδουμε το μέτρο γιατί εμπιστευόμαστε το νέο σύστημα είπε ο πρωθυπουργός.

Επίσης, είπε πως στο υπουργικό θα εξεταστούν τα μέτρα που έχουν να κάνουν με τη στήριξη όσον αφορά την επιβάρυνση στις τιμές της ενέργειας.

Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε την επιδότηση νοικοκυριών που θερμαίνονται με ρεύμα.

«Είναι πολλά τα νοικοκυριά σήμερα τα οποία δεν θερμαίνονται με φυσικό αέριο ή με πετρέλαιο θέρμανσης και αυτά αδικούνται από το υφιστάμενο πλαίσιο της επιδότησης ως προς το επίδομα θέρμανσης. Γι’ αυτό και προχωράμε σε αυτή τη σημαντική παρέμβαση. Είναι παρέμβαση που έχει να κάνει και με την κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά είναι μία παρέμβαση σημαντική και για την ανακούφιση από την ενεργειακή φτώχεια» ανέφερε χαρακτηριστικά

Περαιτέρω στάθηκε σε δύο σημαντικές πρωτοβουλίες: Για οργανωμένη διαχείριση χρόνιων νοσημάτων, κυρίως το Alzheimer, αλλά και τα ψυχικά προβλήματα, και για τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε την αναβάθμιση του Εθνικού Μηχανισμού Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης. «Τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργεί πλέον στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Υπουργείου. Την καλύτερη συνεργασία μεταξύ της Πυροσβεστικής, του ΕΚΑΒ, των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι σημαντικό αυτές οι υπηρεσίες, οι οποίες καλούνται να επιχειρούν γρήγορα, να συντονίζονται και να έχουν ένα ενιαίο κέντρο λήψης αποφάσεων« πρόσθεσε.