Moody's: To πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας είναι αυστηρότερο από το προηγούμενο


Θετικό για τις τράπεζες είναι το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, εκτιμά η εταιρεία αξιολόγησης Moody's, καθώς θα τονώσει τις προσπάθειές τους να αντιμετωπίσουν τα κόκκινα δάνεια. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε σχετική έκθεσή της, οι τράπεζες, θα επωφεληθούν από το αναθεωρημένο πλαίσιο προστασίας, γιατί είναι πιο αυστηρά τα κριτήρια επιλογής και περιορίζουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Όπως σημειώνει, τα στεγαστικά είναι η κατηγορία δανείων με την καλύτερη απόδοση στη χώρα, με τα NPEs σε αυτή την κατηγορία σε χαμηλότερο ποσοστό απ’ ό,τι σε άλλους τύπους δανείων.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, αποτελούν το 1/3 του συνόλου των προβληματικών δανείων και είναι τα πλέον δύσκολα σε αντιμετώπιση, δεδομένου ότι το 31% των δανειοληπτών έχουν αιτηθεί προστασία υπό το νόμο Κατσέλη.

Με τον τρόπο αυτό προστάτευσαν την πρώτη κατοικία από τον πλειστηριασμό, ενώ οι υποθέσεις θα παραμείνουν για χρόνια σε αναμονή μέχρι να φτάσουν στο ακροατήριο. Ταυτόχρονα, όμως, οι τράπεζες έχουν μηδενική έως ελάχιστη επιρροή σε αυτές τις υποθέσεις, πολλές από τις οποίες, γράφει η Moody’s, αφορούν σε στρατηγικούς κακοπληρωτές. Αυτή η κατάσταση οδήγησε και σε αναθεώρηση του πλαισίου, συμπληρώνει.

Ο οίκος αξιολόγησης αναμένει ο νέος νόμος να αποθαρρύνει στρατηγικούς κακοπληρωτές και να ενισχύσει την ικανότητα των τραπεζών να πιέσουν για αναδιάρθρωση δανείων που κατέχουν δανειολήπτες με ικανότητα εξυπηρέτησης του χρέους τους. Επιπλέον, για περιπτώσεις που υπάρχει πρόβλημα στην αποπληρωμή, το δημόσιο θα βοηθήσει προκειμένου οι συγκεκριμένες αναδιαρθρώσεις να είναι βιώσιμες.
Ο ELA

Σε διαφορετική έκθεσή της, η Moody’s αναφέρεται στην ολική εξόφληση του δανεισμού μέσω του έκτακτου μηχανισμού της Τράπεζας της Ελλάδος (ELA). Εκτιμά ότι η εξέλιξη αυτή θα ενισχύσει την προσπάθεια διαφοροποίησης του μείγματος χρηματοδότησης.

Χωρίς την εξάρτηση του ELA και δεδομένης της βιώσιμης βελτίωσης των συνθηκών ρευστότητας, οι ελληνικές τράπεζες πιθανότατα θα προσελκύσουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον από επενδυτές μη εξασφαλισμένων ομολόγων. Κάτι ανάλογο θυμίζει, έγινε το 2014, όταν ο κλάδος επανέκτησε την πρόσβαση στις μη εξασφαλισμένες αγορές κεφαλαίου, έχοντας και τότε εξοφλήσει πλήρως τον ELA. Παράλληλα αναμένεται να υπάρξει περαιτέρω προσέλκυση καταθέσεων.

Η όρεξη ξένων τραπεζών για ελληνικό ενεργητικό σταδιακά αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια. Τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σταδιακά άρχισαν να εκδίδουν «καλυμμένα» ομόλογα ως εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης, για να εξοφλήσουν τον ELA. Οι αντισυμβαλλόμενοι δε, τώρα αποδέχονται μεγαλύτερο εύρος ελληνικών collateral για αυτές τις συναλλαγές repos και σε χαμηλότερο κόστος απ’ ό,τι προηγουμένως.

Με τον ELA να έχει εξοφληθεί η περαιτέρω βελτίωση του χρηματοδοτικού προφίλ, εξαρτάται από την επιστροφή ιδιωτικών καταθέσεων στο σύστημα.