Μυτιληναίος: Ενδιαφέρον για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ

Ενδιαφέρον για την απόκτηση της ΔΕΠΑ εξέφρασε ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο οποίος ωστόσο κρατά κλειστά τα χαρτιά του αναμένοντας την προκήρυξη του διαγωνισμού για την αποκρατικοποίηση της εταιρίας, ενώ προειδοποίησε για ενδεχόμενη επιχείρηση αποσταθεροποίησης της χώρας εξαιτίας των πολύ μεγάλων συμφερόντων που εμπλέκονται στην εκμετάλλευση του αερίου.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του ομίλου, ο κ. Μυτιληναίος χαρακτήρισε αυτονόητο το ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ, ενώ εξέφρασε και το ενδιαφέρον για τις λιγνιτικές μονάδες που θα βγουν προς πώληση.

Ενδιαφέρον είχε και η επισήμανσή του ότι τα «συμφέροντα για το αέριο είναι πολύ μεγάλα, μεγαλύτερα από τον ηλεκτρισμό», ενώ πρόσθεσε ότι «τα απόνερα που φτάνουν στην Ελλάδα, αρκούν για να προκαλέσουν πολλές αναταράξεις -επιχειρηματικές και όχι μόνο». Με τον τρόπο αυτό ο επιχειρηματίας εστίασε στον αναβαθμισμένο γεωπολιτικό ρόλο που αναλαμβάνει η Ελλάδα, καθώς εξελίσσεται σε διαμετακομιστικό κέντρο αερίου, μέσω των αγωγών TAP, EastMed, της Αιγύπτου και της κατασκευής υποδομών για το αμερικανικό LNG.

Ανέφερε ότι ο Όμιλος Μυτιληναίου βρίσκεται στην καλύτερη φάση των τελευταίων 10 ετών, και είπε ότι θα μετεξελιχθεί στην μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση της Ελλάδας, καθώς ήδη έχει συμμετοχή στην ελληνική οικονομία που φθάνει σε 1,1 δισ. ευρώ ή στο 0,6% του ΑΕΠ.  

Η εταιρεία απέδωσε 244 εκατ. ευρώ σε φόρους στο ελληνικό δημόσιο και συνολικά έχει 13.598 απασχολούμενους, άμεσα και έμμεσα. Εξ αυτών οι 2.269 εργάζονται απευθείας στην εταιρεία.

 

Ο κ. Μυτιληναίος μίλησε για την εταιρική διακυβέρνηση λέγοντας ότι  «δεν οφείλουμε μόνο να έχουμε τα διεθνή στάνταρ της εταιρικής διακυβέρνησης αλλά να είμαστε ακόμα καλύτεροι καθώς υπάρχει η επιφύλαξη για τους Έλληνες». Εμείς στη Μυτιληναίος», συνέχισε, «τρέχουμε για να επιτύχουμε καθώς υπάρχουν μέτοχοι που θεωρούν την εταιρική διακυβέρνηση ως το μοναδικό κριτήριο για την επένδυση στην εταιρεία».

 

Τόνισε επίσης ότι στο νέο 11μελές συμβούλιο η οικογένεια Μυτιληναίου εκπροσωπείται από ένα μόνο μέλος ενώ 7 μέλη είναι ανεξάρτητα και μη εκτελεστικά. Έτσι, όπως είπε, οι μέτοχοι μειοψηφίας έχουν την απόλυτη εξουσία σε μία ακραία μορφή εταιρικής διακυβέρνησης.

 

Ο κ. Μυτιληναίος υποσχέθηκε ότι ο διαχωρισμός Προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου θα πραγματοποιηθεί το 2019, καθώς η ανανέωση του νέου ΔΣ ήταν σαρωτική και γι αυτό, όπως σημείωσε, πρέπει να την παρακολουθήσει εντός του 2018.



Η ΓΣ αποφάσισε τη διανομή μικτού μερίσματος 0,32 ευρώ ανά μετοχή (ή 0,27 ευρώ καθαρό) και ενέκρινε το νέο 11μελές ΔΣ όπου μεταξύ άλλων συμμετεχουν οι: Γιώργος Χρυσικός, Σπύρος Κασδάς, Ευάγγελος Χρυσάφης, Δημήτρης Παπαδόπουλος.