Μυτιληναίος: Η γραφειοκρατία της Ε.Ε. επιδείνωσε την ενεργειακή κρίση

Σκληρή κριτική στις Βρυξέλλες για την έλλειψη προετοιμασίας, αλλά και την αδικαιολόγητη βιασύνη για την προώθηση της «πράσινης» ενεργειακής μετάβασης άσκησε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του επιχειρηματικού ομίλου Mytilineos, μιλώντας στο συνέδριο The Future of Sustainable Finance που διοργάνωσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι η ενεργειακή κρίση δεν είναι αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά οφείλεται σε λάθη πολιτικής της Ε.Ε., η οποία υιοθέτησε πολύ φιλόδοξους στόχους για την πράσινη μετάβαση, χωρίς να έχει προετοιμαστεί κατάλληλα και χωρίς να έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια. 

Σημειωτέον ότι ο κ. Μυτιληναίος είχε προειδοποιήσει για την ενεργειακή κρίση από τον περασμένο Σεπτέμβριο, πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, μιλώντας τότε για «τέλεια καταιγίδα» στην ενέργεια. 

Με τη χονδρική τιμή φυσικού αερίου τόσο ψηλά, στις Βρυξέλλες συζητούν πώς θα «πρασινίσει» η οικονομία, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μυτιληναίος και κατηγόρησε ευθέως τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών για εμμονή με την πράσινη οικονομία. Αντίστοιχες πολιτικές, όπως είπε, εφάρμοσαν και οι ΗΠΑ περιορίζοντας τις επενδύσεις στις βαριές πετρελαϊκές βιομηχανίες, με αποτέλεσμα και εκεί να υπάρχει πρόβλημα επάρκειας. Ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε επίσης ότι η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων ήταν βεβιασμένη, χωρίς σχεδιασμό και δημιούργησε συνθήκες οι οποίες ευνόησαν την εκτόξευση των τιμών ενέργειας. 

Θεωρήσαμε δεδομένη την προσφορά φθηνής ενέργειας και τώρα το πληρώνουμε, σημείωσε ο κ. Μυτιληναίος, ενώ εμφανίστηκε απαισιόδοξος για το αν έχει γίνει αντιληπτό το πρόβλημα στις Βρυξέλλες. Ως παράδειγμα έλλειψης σχεδιασμού ανέφερε ότι θεσμοί χρηματοδότησης, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων πρωτοστάτησαν στο να περικοπούν οι χρηματοδοτήσεις για επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα, χωρίς να υπολογίσουν ότι θα πρέπει να συνεχιστούν λελογισμένες επενδύσεις στα ορυκτά καύσιμα, προκειμένου να διασφαλιστούν αποθέματα ενέργειας.

Ο κ. Μυτιληναίος μίλησε επίσης για  την απουσία θεσμικού πλαισίου σχετικά με την  αξιολόγηση των επιδόσεων στα κριτήρια ESG και τον περιορισμό του Green Washing, αναφέροντας ότι αυτή την περίοδο στις Βρυξέλλες καταρτίζεται σχετικός κανονισμός. Εξήγησε, όμως, ότι οι οίκοι αξιολόγησης ESG έχουν διαφορετικά κριτήρια  και μοντέλα αξιολόγησης, δημιουργώντας χάος λόγω πολυτυπίας στην αγορά και υπονομεύοντας την προσπάθεια για χρηματοδότηση από τις τράπεζες.

Για να έχει επιτυχία η μετάβαση, απαιτείται προγραμματισμός, κοστολόγησή της και χρόνος, επανέλαβε στην κατακλείδα της τοποθέτησής του.

Πηγή: politicus.gr