Ο Μυτιληναίος εξελίσσεται σε Ευρωπαϊκή εμπροσθοφυλακή στην Αφρική - Επένδυση σε στρατηγικές πρώτες ύλες στην Γκάνα

Επένδυση υψηλής στρατηγικής σημασίας για την Ευρωπαϊκή βιομηχανία ανακοίνωσε ο όμιλος MYTILINEOS Energy & Metals, καθώς επεκτείνει διεθνώς τη δραστηριότητα εξόρυξης βωξίτη και παραγωγής αλουμίνας στην Αφρική.

Η επένδυση αφορά στην έρευνα και εκμετάλλευση κοιτασμάτων βωξίτη στην Γκάνα, καθώς και την κατασκευή μονάδας παραγωγής αλουμίνας με προβλεπόμενη ετήσια παραγωγική δυναμικότητα έως 1,5 εκατ. τόνων.

Η κίνηση αυτή αναδεικνύει την Mytilineos σε έναν από τους βασικούς παίκτες στην προσπάθεια ανάταξης της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και στην διασφάλιση στρατηγικών πρώτων υλών, που αποτελούν πλέον κρίσιμο παράγοντα για την στρατηγική αυτονομία της Ε.Ε. 

Ταυτόχρονα, η είσοδος στην αγορά της Αφρικής σηματοδοτεί ευρύτερη γεωπολιτική στόχευση, καθώς η «Μαύρη Ήπειρος» πέρα από τον τεράστιο πλούτο σε πρώτες ύλες διαθέτει και τεράστιο δημογραφικό και αναπτυξιακό δυναμικό.

Η Αφρική αποτελεί πόλο έλξης στρατηγικών επενδύσεων τις τελευταίες δεκαετίες για την Κίνα, ενώ οι ΗΠΑ αλλά και η Ευρώπη επιχειρούν πλέον, με καθυστέρηση,  να αποκτήσουν πρόσβαση και να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος σε μια περιοχή η οποία μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στις νέες γεωπολιτικές ισορροπίες του 21ου αιώνα. . 

Στο πλαίσιο αυτό η κίνηση της Mytilineos αναδεικνύει χαρακτηριστικά παγκόσμιας οπτικής και στόχευσης, καθώς και ευρωπαϊκής πρωτοπορίας δεδομένου ότι δημιουργεί ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στην Ε.Ε. εν μέσω των ανακατατάξεων και της πίεσης που προκαλεί στην Ευρώπη ο ανταγωνισμός μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.