Να αποσύρει το υπ. Οικονομικών το αίτημα για αγορά μετοχών της Aegean ζητά το ΠΑΣΟΚ

Σε τοποθέτηση για την υπόθεση της Αegean προέβη ο βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και Υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών, Πάρις Κουκουλόπουλος, στη Βουλή, κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής Απολογισμού και Γενικού Ισολογισμού του Κράτους.

Ειδικότερα, επεσήμανε:

«Επειδή ακριβώς πρόκειται να μιλήσουμε για τον Απολογισμό και Ισολογισμό του 2021, θα ήθελα να αναφερθώ στο πρωτοφανές γεγονός που συνέβη την Παρασκευή και αφορά το οικονομικό έτος 2021. Τότε δόθηκε κρατική ενίσχυση στην αεροπορική εταιρεία Αegean ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ και την ίδια στιγμή συμμετείχαν και ιδιώτες μέτοχοι με 60 εκατομμύρια στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας, προκειμένου να στηριχθεί από την πτώση της κίνησης, άρα και της μετοχής, λόγω πανδημίας εκείνη την περίοδο.

Σήμερα, η συμμετοχή των ιδιωτών ύψους 60 εκατομμυρίων αποτιμάται σε 213 εκατομμύρια και το Δημόσιο, ασκώντας το δικαίωμα προαίρεσης πρόωρα και εντελώς ανεξήγητα, οδηγείται σε απώλεια περίπου 35 εκατομμυρίων.

Ο Υπουργός Οικονομικών πρέπει να πάρει άμεσα πίσω την Επιστολή με την οποία κλείνει αυτήν την υπόθεση, γιατί πολιτικά δεν αντέχει σε καμία κριτική, οικονομικά δεν στέκεται -εάν πραγματικά κρέμεται ο προϋπολογισμός από 85 εκατομμύρια ευρώ, είναι ένα άλλο ζήτημα, ας μας το πει ο κ. Υπουργός-, αλλά κυρίως και πάνω από όλα δεν στέκεται ηθικά. Δεν είναι κανενός μας, ούτε της Κυβέρνησης, τα λεφτά των φορολογουμένων για να τα διαχειριζόμαστε με τέτοιο τρόπο.

Λίγο αργότερα να ασκούσε το δικαίωμά του το Δημόσιο, θα είχε επιτύχει πλήρη ανάκτηση των 120 εκατομμυρίων ευρώ, γιατί η μετοχή της Αegean, λογικά λόγω της εξέλιξης των αεροπορικών κινήσεων και του τουρισμού, διαρκώς ανεβαίνει».