Νέα παράταση πληρωμής επιταγών

Προσπαθώντας να προλάβει νέο κύμα λουκέτων από επιχειρήσεις που φθάνουν στα πρόθυρα ταμειακής ασφυξίας, το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να παρατείνει εκ νέου τις προθεσμίες πληρωμής επιταγών, συναλλαγματικών, γραμματίων κλπ που έληγαν τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο και παρατάθηκαν κατά 75 ημέρες.

Παράλληλα θα παραταθούν οι προθεσμίες πληρωμής επιταγών κλπ που έληξαν ή λήγουν εντός του Ιανουαρίου, από επιχειρήσεις οι οποίες μένουν κλειστές με κρατική εντολή λόγω πανδημίας, ή έχουν υποστεί μεγάλη μείωση τζίρου κατά το τελευταίο τρίμηνο – συμπεριλαμβανομένου του Ιανουαρίου – και ανήκουν σε συγκεκριμένους ΚΑΔ.

Σύμφωνα με πληροφορίες όλες οι προθεσμίες για τις προαναφερόμενες επιχειρήσεις (που είχαν ενταχθεί στην 75ήμερη αναστολή, ή έχουν επιταγές που λήγουν τον Ιανουάριο ή έχουν υποστεί μεγάλη μείωση τζίρου και περιλαμβάνονται στη λίστα των πληττόμενων ΚΑΔ), σχεδιάζεται να παραταθούν για ένα μήνα μετά την άρση του lockdown.

Με την άρση του lockdown

Η λογική είναι να δοθεί στις επιχειρήσεις που θα επαναλειτουργήσουν  χρονικό περιθώριο τουλάχιστον ενός μηνός, προκειμένου να συγκεντρώσουν στοιχειώδη ρευστότητα  και να μπορέσουν να αποπληρώσουν υποχρεώσεις.

Αυτό σημαίνει ότι το μέτρο θα ανακοινωθεί ταυτόχρονα με τις αποφάσεις για άνοιγμα των καταστημάτων και την επαναλειτουργία επιχειρήσεων που έχουν κλείσει στα πλαίσια του lockdown.

Ως εναλλακτική λύση εξετάζεται το ενδεχόμενο να  παραταθούν μέχρι τον Μάρτιο οι προθεσμίες εξόφλησης επιταγών που έληξαν ή λήγουν τον Ιανουάριο.

Διευκόλυνση στους κομιστές

Η παράσταση των προθεσμιών πληρωμής επιταγών, συναλλαγματικών κλπ θα συνδυασθεί με διευκολύνσεις για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που έχουν στα χέρια τους τέτοια αξιόγραφα και δεν θα πληρωθούν στη λήξη τους: Για όσο χρονικό διάστημα δεν θα μπορούν να εισπράξουν το ποσό του αξιογράφου, θα δικαιούνται να αναστείλουν την εξόφληση φορολογικών τους υποχρεώσεων, ώστε να αντισταθμίσουν εν μέρει την απώλεια ρευστότητας