Nέο ιστορικό χαμηλό για την τουρκική λίρα – Eπιμένει στα χαμηλά επιτόκια ο Ερντογάν

Βουτιά 1,3% κατέγραψε η τουρκική λίρα, σημειώνοντας ένα ακόμη χαμηλό ρεκόρ έναντι του δολαρίου. Οι προοπτικές για τη νομισματική πολιτική που έχει χαράξει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μοιάζουν δυσοίωνες. Η λίρα έχει υποχωρήσει 27% φέτος, η χειρότερη επίδοση στις αναδυόμενες αγορές, κυρίως λόγω των ανησυχιών των επενδυτών για την επιρροή του Τούρκου προέδρου στη νομισματική πολιτική και για αυτό που πολλοί αποκαλούν πρόωρο και επικίνδυνο κύκλο χαλάρωσης.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, η κεντρική τράπεζα αναμένεται να μειώσει το βασικό της επιτόκιο στο 15% από 16% αυτή την εβδομάδα, αν και ο πληθωρισμός παραμένει κοντά στο 20%.

Η τράπεζα έχει δηλώσει ότι η πίεση του πληθωρισμού είναι προσωρινή και έχει μειώσει τα επιτόκια κατά 300 μονάδες βάσης από τον Σεπτέμβριο. Τότε ήταν που το ξεπούλημα της λίρας κέρδισε έδαφος και, με τη σειρά του, ανέβασε τις τιμές μέσω των βαριών εισαγωγών της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν ζητά συχνά χαμηλότερα επιτόκια για την τόνωση της οικονομίας και έχει αναμορφώσει γρήγορα την ηγεσία της τράπεζας, απολύοντας μεταξύ άλλων τον διοικητή της στις αρχές του έτους και άλλα τρία μέλη της επιτροπής νομισματικής πολιτικής (MPC) τον περασμένο μήνα. διαβάστε περισσότερα

Η λίρα έχει επίσης πληγεί την τελευταία εβδομάδα από την ισχυροποίηση του δολαρίου μετά τα υψηλότερα του αναμενόμενου στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, με τον υπουργό Οικονομικών Λουτφί Ελβάν  να δηλώνει πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη στη μάχη της με τον πληθωρισμό, χωρίς όμως να έχει φτάσει ακόμη στα επιθυμητά επίπεδα.

«Ο παγκόσμιος κύκλος και οι εγχώριες προοπτικές δείχνουν ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στη μάχη με τον πληθωρισμό», δήλωσε σε εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη, προσθέτοντας: «Είναι σημαντικό για κάθε θεσμικό όργανο να αναλαμβάνει τις ευθύνες που του αναλογούν, στο πλαίσιο των καθηκόντων του», κατέληξε.