Νόμος Κατσέλη: Δεν δέχθηκαν άρση του τραπεζικού απορρήτου 20.000 δανειολήπτες - χάνουν την προστασία

Τουλάχιστον 20.000 δανειολήπτες που είχαν κάνει αίτηση υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη χάνουν την προστασία των σχετικών διατάξεων και πλέον βρίσκονται αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, μεταξύ των οποίων και κατασχέσεις ακινήτων.

Πρόκειται για όσους αρνήθηκαν την άρση του τραπεζικού τους απορρήτου έως τις 15 Σεπτεμβρίου, οπότε και έληγε η σχετική προθεσμία.

Με δεδομένο ότι οι εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη ξεπερνούν τις 150.000, αυτοί που, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, εναντιώθηκαν στην άρση του απορρήτου αντιπροσωπεύουν το 15% των οφειλετών, όπως γράφει σήμερα η Καθημερινή.

Αντίθετα για όσους δεν εναντιώθηκαν στην άρση του απορρήτου τους, οι τράπεζες έχουν πλέον πρόσβαση σε όλα τα εμβάσματα και τις μεταφορές κεφαλαίων που έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον την τελευταία πενταετία, από τα οποία και θα διαπιστωθεί ποιοι είναι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές αποκρύβοντας εισοδήματα την επίμαχη περίοδο.

Οι τράπεζες είναι αποφασισμένες να κινήσουν τις διαδικασίες αναγκαστικών μέτρων για τους δανειολήπτες που αρνήθηκαν να συναινέσουν στην άρση του τραπεζικού απορρήτου, καθώς εκτιμούν ότι πρόκειται για στρατηγικούς κακοπληρωτές που είτε μπορούν να ανταποκριθούν τις υποχρεώσεις τους και δεν το κάνουν, είτε προσέφυγαν στο νόμο Κατσέλη παρά το γεγονός ότι δεν δικαιούνται προστασίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τα Ειρηνοδικεία, το 30% με 35% των περιπτώσεων όσων έχουν φθάσει στο στάδιο της εκδίκασης απορρίπτεται, καθώς διαπιστώνεται ότι οι οφειλέτες δεν συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις υπαγωγής στο νόμο. Όπως για παράδειγμα οφειλέτες που έχουν εμπορική ιδιότητα και εκ των πραγμάτων δεν δικαιούνται την προστασία του νόμου Κατσέλη.