Ο αυξανόμενος πληθωρισμός πιέζει τη Fed να αυξήσει τα επιτόκια

Η Federal Reserve αναμένεται να ανακοινώσει μια δραματική αλλαγή πολιτικής την Τετάρτη που θα ανοίξει τον δρόμο για μια πρώτη αύξηση των επιτοκίων το επόμενο έτος. Οι αγορές αναμένουν ότι η Fed θα επιταχύνει την κατάργηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων της, αλλάζοντας την ημερομηνία λήξης σε Μάρτιο από τον Ιούνιο.

Αυτό θα ελευθερώσει την κεντρική τράπεζα να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια από το μηδέν και οι αξιωματούχοι της Fed αναμένεται να δημοσιεύσουν μια νέα πρόβλεψη που θα δείχνει δύο έως τρεις αυξήσεις επιτοκίων το 2022 και άλλες τρεις με τέσσερις το 2023. Προηγουμένως, δεν υπήρχε συναίνεση για αύξηση επιτοκίων το 2022.

Στο τέλος της διήμερης συνεδρίασής της την Τετάρτη το απόγευμα, η κεντρική τράπεζα θα πρέπει επίσης να αναγνωρίσει ότι ο πληθωρισμός δεν είναι πλέον το «παροδικό» ή προσωρινό πρόβλημα που οι αξιωματούχοι πίστευαν ότι ήταν και ότι η αύξηση των τιμών θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη απειλή για την οικονομία. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε άνοδο 6,8% τον Νοέμβριο και θα μπορούσε να είναι και πάλι υψλός τον Δεκέμβριο.

Τον Σεπτέμβριο, την τελευταία φορά που δημοσιεύτηκε το λεγόμενο «dot plot» των μεμονωμένων προβολών επιτοκίων, οι αξιωματούχοι της Fed ήταν ομοιόμορφα χωρισμένοι σχετικά με το αν θα πραγματοποιηθεί άρση από τα σημερινά σχεδόν μηδενικά επίπεδα το 2022.

«Πιστεύω ότι η έξοδος από την επιχειρηματική χαλάρωση είναι πολύ καθυστερημένη», δήλωσε ο Ρικ Ράιντερ, επικεφαλής επενδύσεων παγκόσμιου σταθερού εισοδήματος στη BlackRock.

Η Fed έθεσε σε εφαρμογή το πρόγραμμά της ποσοτικής χαλάρωσης για την καταπολέμηση των επιπτώσεων της πανδημίας στις αρχές του 2020 και επίσης μείωσε το επιτόκιο-στόχο των Fed Funds στο μηδέν.

Οι τιμές παραγωγού των ΗΠΑ αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί τον Νοέμβριο, συσσωρεύοντας πρόσθετη πίεση στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ για να κλείσει πιο γρήγορα τις ρυθμίσεις πολιτικής έκτακτης ανάγκης που έθεσε σε εφαρμογή κατά τη διάρκεια της πανδημίας, προκειμένου να ελέγξει τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Η έκθεση έρχεται στην αρχή μιας διήμερης συνεδρίασης για την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία συζητά ενεργά πώς να προσαρμόσει το ποσό της τόνωσης που παρέχει σε μια οικονομία που αυτή τη στιγμή βιώνει τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων σχεδόν 40 ετών.

Η Fed αναμένεται να ανακοινώσει την Τετάρτη ότι θα περιορίσει το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών της στοιχείων πιο γρήγορα, διπλασιάζοντας τον ρυθμό που είχε μόλις πριν από ένα μήνα. Στόχος είναι να τερματιστεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων αρκετούς μήνες νωρίτερα, προκειμένου να δοθεί στη Fed η ευελιξία να αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα.

Ο Πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ δημιούργησε το σκηνικό για αυτόν τον άξονα πριν από αρκετές εβδομάδες, όταν σηματοδότησε την υποστήριξή του για μια νωρίτερη έξοδο ενόψει, όπως είπε, αυξανόμενους κινδύνους ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να γίνει πιο επίμονο πρόβλημα.

Ο πληθωρισμός, αφού εντοπίζεται σε μερικούς τομείς που είναι πιο ευαίσθητοι σε επαναλειτουργίες που σχετίζονται με την πανδημία και διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας, όπως μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και έξοδα ταξιδιού, έχει δείξει σαφή σημάδια επιτάχυνσης. Η BLS σημείωσε ότι η αύξηση των τιμών παραγωγού τον περασμένο μήνα ήταν επίσης «ευρείας βάσης», με τα έξοδα που σχετίζονται με τις υπηρεσίες, τη μεταφορά και την αποθήκευση να κινούνται υψηλότερα. Αυξήθηκαν επίσης οι τιμές για τα σκραπ σιδήρου και χάλυβα, καθώς και για τη βενζίνη και τα είδη διατροφής.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Financial Times, CNBC