Ο παράγοντας που θα καθορίσει την απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια

Αυτήν την εβδομάδα η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αποφασίσουν για τα επιτόκια και αναμένεται να δώσουν ένα πιο ξεκάθαρο στίγμα για το πόσο κοντά βρίσκονται στο τέλος του ανοδικού τους κύκλου.

Η Fed θα ανακοινώσει την Τετάρτη τις αποφάσεις της μέσα σε ένα περιβάλλον νέων ανησυχιών για τις αμερικανικές περιφερειακές τράπεζες μετά τα ερωτηματικά που προκάλεσε η δραματική εκροή καταθέσεων από τη First Republic Bank.

Λόγω των εξελίξεων γύρω από την First Republic, οι επενδυτές στην αγορά ομολόγων δεν έχουν τη βεβαιότητα που είχαν πριν ότι η Fed θα προχωρήσει την Τετάρτη σε μία ακόμη, ενδεχομένως την τελευταία, αύξηση των επιτοκίων της, κατά 25 μονάδες βάσης (ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας). Οι κινήσεις τους δείχνουν πιθανότητα 80% να αυξηθεί το βασικό επιτόκιο της Fed κατά 25 μονάδες βάσης έως τον Ιούνιο και να κορυφωθεί στο επίπεδο του 5% έως 5,25%. Θεωρούν, συνεπώς, ότι η τελευταία αύξηση θα γίνει είτε την Τετάρτη είτε στην επόμενη συνεδρίαση του Ιουνίου.

Την Πέμπτη θα συνεδριάσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια, το πιθανότερο κατά 25 μ.β., χωρίς όμως να αποκλείεται και μία μεγαλύτερη αύξηση των 50 μ.β. Η απόφαση θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, τα οποία θα ανακοινώσει την ερχόμενη Τρίτη η Eurostat.

Αν και ο γενικός δείκτης του πληθωρισμού μειώθηκε σημαντικά τον Μάρτιο – στο 6,9% από 8,5% τον Φεβρουάριο – ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, αυξήθηκε στο 5,7% από 5,6%. Η πορεία του δομικού πληθωρισμού είναι αυτή που κρατά στο τραπέζι το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων κατά 50 μ.β.

Στην απόφαση της ΕΚΤ θα βαρύνουν, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρός της Λουίς ντε Γκίντος, και τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας έρευνας για την πιστωτική επέκταση των τραπεζών που θα δημοσιοποιηθεί επίσης την Τρίτη. Αν η έρευνα επιβεβαιώσει την εκτίμηση ότι οι τράπεζες περιόρισαν τις χορηγήσεις δανείων μετά την αναταραχή τον Μάρτιο, αυτό θα είναι ένα επιχείρημα για να περιορισθεί η αύξηση στις 25 μ.β.