Ο «Νότιος» Αντρέα Ενρία αναλαμβάνει επικεφαλής της εποπτείας των ευρωπαϊκών τραπεζών (SSM)

 


Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πρότεινε σήμερα τον Αντρέα Ενρία ως τον νέο πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΚΤ.

Εάν η υποψηφιότητά του εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και επιβεβαιωθεί από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αναμένεται ο Ιταλός Ενρία θα διαδεχθεί τη Ντανιέλ Νουί ως πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου την 1η Ιανουαρίου 2019.

Ο κ. Ενρία είχε στο παρελθόν ταχθεί υπέρ της δημιουργίας μιας ενιαίας «κακής τράπεζας» (bad bank) στην Ευρώπη η οποία θα απορροφούσε τα προβληματικά δάνεια, έτσι ώστε να ξεμπλοκάρει ο τραπεζικός τομέας για να χρηματοδοτήσει την οικονομία. Η ιδέα της «κακής τράπεζας» δεν προχώρησε, λόγω των αντιρρήσεων της Γερμανίας και άλλων χωρών.

Τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν ότι ο κ. Ενρία είναι πιο μετριοπαθής από την Ιρλανδέζα υποψήφια Σάνον Ντόνερι, η οποία υποστήριζε σκληρές θέσεις για την εξυγίανση των προβληματικών δανείων στην Ευρώπη και υποστηριζόταν από τις τράπεζες του ευρωπαϊκού Βορρά αλλά τελικά δεν επελέγη για τη θέση.

Η θητεία του προέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου είναι πενταετής χωρίς δυνατότητα ανανέωσης.

Ο Αντρέα Ενρία, που είναι 57 ετών και κατέχει σήμερα τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (European Banking Authority), επιλέχθηκε από κατάλογο τελικών υποψηφίων που συνέταξε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ στις 26 Σεπτεμβρίου.
μαζικά στα funds τα «κόκκινα» δάνεια.