ΟΑΕΔ: Τα μέτρα για την οικονομική ενίσχυση των ανέργων, παράταση επιδομάτων ανεργίας και καταβολή των 400 ευρώ

Δίμηνη παράταση των επιδομάτων ανεργίας, καταβολή του επιδόματος των 400 ευρώ και προγράμματα για 38.600 ανέργους από τον ΟΑΕΔ προβλέπονται στα μέτρα της κυβέρνησης για την ενίσχυση των ανέργων.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, άμεσα θα ξεκινήσουν οι πληρωμές για την δίμηνη παράταση των επιδομάτων ανεργίας Σεπτεμβρίου καθώς και η διαδικασία για την υποβολή αιτήσεων για το επίδομα των 400 ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους. Αναλυτικότερα:

Δίμηνη παράταση επιδομάτων

1. Δικαιούχοι της δίμηνης παράτασης των επιδομάτων ανεργίας είναι όσων το επίδομα έληξε τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.
2. Δεν δικαιούται την δίμηνη παράταση των επιδομάτων ανεργίας όσοι έχουν ήδη λάβει δίμηνη παράταση από προηγούμενες σχετικές αποφάσεις.
3. Κλειδί για την καταβολή της δίμηνης παράτασης του επιδόματος ανεργίας είναι η συνέχιση της ανεργίας μέχρι την καταβολή της δίμηνης παράτασης.
4. Σε περίπτωση που κάποιος άνεργος θα πιάσει δουλειά τότε στο διάστημα μετά τη λήξη της επιδότησής τους θα λάβουν αναλογικά μειωμένο ποσό της παράτασης, αντίστοιχο με το χρονικό διάστημα παραμονής στο μητρώο ανέργων.
5.Η δίμηνη παράταση αφορά τα επιδόματα ανεργίας και μακροχρόνιας ανεργίας, καθώς και του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολουμένων.
6. Η δίμηνη παράταση αντιστοιχεί στα εξής ποσά:
- Δικαιούχοι τακτικής επιδότησης ανεργίας – έως 798,5 ευρώ (έως 399,25 ευρώ μηνιαίως), προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος.
- Δικαιούχοι βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολούμενων – έως 720 ευρώ (έως 360 ευρώ μηνιαίως).
- Δικαιούχοι επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας – έως 400 ευρώ (έως 200 ευρώ μηνιαίως).
7.Η καταβολή ολοκληρώνεται αυτόματα, μέσω απευθείας κατάθεσης στους τραπεζικούς λογαριασμούς και δεν απαιτείται καμία ενέργεια από τους δικαιούχους. Δεν υπάρχει κανένας λόγος προσέλευσης στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2).
8. Οι ημέρες επιδότησης του χρονικού διαστήματος της παράτασης εξαιρούνται του περιορισμού για την καταβολή του επιδόματος ανεργίας.
9.Οι πληρωμές εμφανίζονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς εντός 3 εργάσιμων ημερών μετά την καταβολή τους από τον ΟΑΕΔ.