Θηλιά στη Χριστουγεννιάτικη αγορά με την πανδημία να εξαπλώνεται ραγδαία – Τι ζητεί ο εμπορικός κόσμος

Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να επιβληθούν νέα lockdown σε γενική η τοπική κλίμακα. Ομως οι περιορισμοί έχουν ήδη αρχίσει, με πρώτα “θύματα τις επιχειρήσεις εστίασης και τα σουπερμάρκετ, ενώ για τους ανεμβολίαστους – που αντιπροσωπεύουν περίπου το 1/3 του πληθυσμού, ο ”ζωτικός χώρος” περιορίζεται συνεχώς με την επιβολή απαγορεύσεων. Επιχειρηματίες όλων των κλάδων, επαγγελματίες, τραπεζίτες και κυβερνητικοί οικονομικοί επιτελείς, βλέπουν την πανδημία να εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς και τις προβλέψεις των ειδικών για την εξέλιξη της να μην είναι καθόλου ενθαρρυντικές.

Οι κίνδυνοι για την οικονομία μεγαλώνουν κι όλοι φοβούνται νέα καταστροφική περίοδο για την αγορά και τις επιχειρήσεις, με επιπτώσεις στους τζίρους, στην απασχόληση, στις αποπληρωμές δανειακών υποχρεώσεων και στα δημοσιονομικά. Οι επιπτώσεις θα φανούν γρήγορα, καθώς μάλιστα δεν αποκλείεται η επαναφορά περιοριστικών μέτρων για την είσοδο πελατών σε όλα τα καταστήματα λιανικής πώλησης – ιδιαίτερα στα εμπορικά κέντρα.

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι τα περιοριστικά μέτρα στα εμπορικά καταστήματα ελάχιστα συνεισφέρουν στην αναχαίτιση της πανδημίας, ενώ έχουν δυσανάλογα αρνητική επίπτωση στην “ψυχολογία” της αγοράς και στη διαμόρφωση κλίματος.

 

Δεν μπορούν όμως να αγνοήσουν απόψεις, προτάσεις και εισηγήσεις των ειδικών, που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για “τσουνάμι” κρουσμάτων και εκατόμβη θυμάτων, που θα εξέθεταν την κυβέρνηση σε κριτικές για κακή διαχείριση της κρίσης και του συστήματος υγείας-περίθαλψης.

Το πρώτο ζητούμενο στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς είναι να επιβραδυνθούν τώρα οι ρυθμοί εξάπλωσης της Covid-19 και να φθάσουμε σταδιακά σε ύφεση στα μέσα Δεκεμβρίου. Ετσι θα μπορούν να αρθούν όλοι οι περιορισμοί και η αγορά να λειτουργήσει κανονικά την περίοδο Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς, – “και… βλέπουμε για τη συνέχεια”, όπως είπε χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου.

  • Είναι αυτό που ζητούν μετ’ επιτάσεως όλοι οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου, σε συναντήσεις τους με αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες. Όπως επισημαίνουν, ο τζίρος της χριστουγεννιάτικης περιόδου αντιπροσωπεύει πάνω από το 1/3 του συνολικού ετήσιου. Αν δεν λειτουργήσουν κανονικά τα καταστήματα λιανικής, η απώλεια τζίρου θα “γονατίσει” δεκάδες χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις και τους προμηθευτές τους, με αλυσιδωτές επιπτώσεις σε όλη την αγορά, στις τράπεζες, στα φορολογικά έσοδα του Δημοσίου και στην πληρωμή δόσεων ρυθμισμένων υποχρεώσεων προς τράπεζες,εφορία και ασφαλιστικά Ταμεία.

Τις απόψεις αυτές συμμερίζονται οι τραπεζίτες, που φοβούνται ότι αν δεν λειτουργήσει κανονικά η αγορά τα Χριστούγεννα, χιλιάδες δάνεια κάθε κατηγορίας θα “κοκκινίσουν” στο επόμενο τρίμηνο – όπως και πολλά ρυθμισμένα.

Για την κυβέρνηση αποτελεί λοιπόν προτεραιότητα να λειτουργήσει η αγορά την εορταστική περίοδο, ει δυνατόν χωρίς κανέναν περιορισμό, ή με κάποιους υποτυπώδεις. Γι αυτό μπαίνει σε εφαρμογή η επιχείρηση «Σώστε τα Χριστούγεννα», με σχεδιασμούς μέτρων που θα αναχαιτίσουν ή τουλάχιστον θα αποτρέψουν περαιτέρω έξαρση της πανδημίας.

Παράλληλα επιδιώκεται να τονωθεί η αγορά με διοχέτευση ρευστότητας σε επιχειρήσεις και σε νοικοκυριά. Αν και τα δημοσιονομικά περιθώρια έχουν στενέψει, συζητούνται τρόποι έκτακτης ενίσχυσης κλάδων που έχουν “υποφέρει” περισσότερο. Πιέσεις ασκούνται και προς τις τράπεζες για χορήγηση περισσότερων κεφαλαίων κίνησης σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Οφείλουμε να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να μείνει η αγορά ανοιχτή στις γιορτές», τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επισημαίνοντας ότι για χιλιάδες επιχειρήσεις η περίοδος αυτή είναι η μισή χρονιά από άποψη τζίρου. Ο κ. Οικονόμου άφησε να εννοηθεί ότι όποια περιοριστικά μέτρα ληφθούν, θα αφορούν κυρίως τους ανεμβολίαστους.