Οι εργασιακές δεξιότητες που έχουν ζήτηση εν μέσω πανδημίας

Η πανδημία επηρέασε τις δεξιότητες που αναζητούν για το προσωπικό τους οι εργοδότες στην Ευρώπη, όπως προκύπτει από ανάλυση του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (cedefop).

 

Ειδικότερα, η ζήτηση για ψηφιακές δεξιότητες αυξήθηκε (στο 23% του συνόλου των αγγελιών εργασίας, παρουσιάζοντας την πιο αξιοσημείωτη αλλαγή), ενώ αυξήθηκε και ο αριθμός των επαγγελματικών προσόντων που ζητούν οι εργοδότες ανά θέση εργασίας (ζητούνται 12,8 δεξιότητες/αγγελία, αυξημένες έναντι των 11,9 του 2019).

Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα, πέντε κατηγορίες δεξιοτήτων συγκέντρωσαν πάνω από το 60% της ζήτησης εργασίας. Αυτές είναι οι εξής: 

  • ψηφιακές δεξιότητες (23%),
  • δεξιότητες οργάνωσης και διοίκησης (14%),
  • συνεργασία με άλλους (9%),
  • προσαρμοστικότητα και ανθεκτικότητα (8%)
  • και πωλήσεις/μάρκετινγκ (7%). 

Στην κατηγορία των ψηφιακών δεξιοτήτων, τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην αύξηση της ζήτησης είχαν τα προσόντα που σχετίζονται με τα επιχειρηματικά συστήματα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (9%), το λογισμικό υπολογιστικών φύλλων (7%), τη διαμόρφωση λογισμικού (5%), την επιστήμη και ανάλυση δεδομένων (5%) και τον προγραμματισμό (5%), τη διαχείριση συστημάτων πληροφορικής και επικοινωνιών (4%), το Javascript (3%) και το σύστημα διαχείρισης επιχειρηματικών πόρων SAP R3 (επίσης 3%).

Σε ό,τι αφορά το μάρκετινγκ, κατεγράφη αύξηση της ζήτησης δεξιοτήτων που συνδέονται με την προώθηση και την προβολή, ιδίως μέσω ψηφιακών μέσων, ενώ ενισχύθηκε και η ζήτηση για δεξιότητες σχετικές με τη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη, κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας, πολλοί εργοδότες σταμάτησαν ή επιβράδυναν την ανάρτηση αγγελιών αναζήτησης εργασίας. Ενώ η κατάσταση βελτιώθηκε ελαφρώς το καλοκαίρι, τους τελευταίους λίγους μήνες οι αγορές εργασίας online στην ΕΕ επηρεάστηκαν σημαντικά ξανά από τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού.