Οι τιμές των τροφίμων πλησιάζουν σε υψηλό ρεκόρ

Το κόστος των τροφίμων παγκοσμίως εκτοξεύτηκε τον περασμένο μήνα, κρατώντας ανοιχτό το δρόμο προς ένα ιστορικό υψηλό επίπεδο και ασκώντας μεγαλύτερες πληθωριστικές πιέσεις στους καταναλωτές και τις κυβερνήσεις.

Ο δείκτης των Ηνωμένων Εθνών που παρακολουθεί τις τιμές των βασικών προϊόντων, από σιτάρι έως φυτικά έλαια, σκαρφάλωσε στο 3% τον Οκτώβριο. Πρόκειται για νέο υψηλό δεκαετίας που απειλεί με ακόμη υψηλότερους λογαριασμούς στο σούπερ μάρκετ για καταναλωτές που ήδη καταπονηθεί από την πανδημία.

Αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε επίσης να προστεθεί στις ανησυχίες των κεντρικών τραπεζών για τον πληθωρισμό και τον κίνδυνο επιδείνωσης της παγκόσμιας πείνας που βρίσκεται σε πολυετές υψηλό.

Η αύξηση στις τιμές των τροφίμων τον Οκτώβριο οφείλονταν κυρίως στο υψηλότερο κόστος στα σιτηρά και τα φυτικά έλαια, ανέφερε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ σε έκθεσή του την Πέμπτη.

Η κακοκαιρία φέτος έπληξε τις σοδειές σε όλο τον κόσμο, το κόστος μεταφοράς εκτινάχθηκε στα ύψη και οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού έχουν διαταράξει την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων από τις φάρμες μέχρι τα σούπερ μάρκετ.

Παράλληλα, η ενεργειακή κρίση αποδείχτηκε μεγάλος πονοκέφαλος, αναγκάζοντας τα θερμοκήπια να μείνουν στο σκοτάδι και προκαλώντας κίνδυνο για μεγαλύτερους λογαριασμούς λιπασμάτων για τους αγρότες.

Η αύξηση των τιμών προκαλεί αναμνήσεις από το 2008 και το 2011 και τις παγκόσμιες διατροφικές κρίσεις, σχολιάζει το Bloomberg, τονίζοντας ότι ενώ χρειάζεται χρόνος για να επηρεάσει το κόστος των εμπορευμάτων τις τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ, αξιωματούχοι σε περιοχές όπως η Βόρεια Αφρική και η Τουρκία αντιμετωπίζουν ήδη δυσκολίες προστατεύοντας τους καταναλωτές από το πλήγμα.