Οι αγορές δεν συμπαθούν τους Σουλτάνους

Από όλες τις πλευρές λαμβάνει προειδοποιήσεις η Αγκυρα για την πορεία της οικονομίας της. Ο φόβος υπερθέρμανσης της οικονομίας, τα τεράστια χρέη σε δολάριο, το μεγάλο έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, όλα είναι λίγο πολύ γνωστά και οδήγησαν τη λίρα σε πτώση περίπου 17% από την αρχή της χρονιάς.

Το ενδιαφέρον της ημέρας όμως είναι το στοιχείο στο οποίο επιλέγει να δώσει έμφαση η Fitch: τον κίνδυνο μεγαλύτερων παρεμβάσεων στην λειτουργία και της αποφάσεις της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας.

Προ ημερών ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε από το Λονδίνο όπου βρέθηκε ότι μετά τις εκλογές αν κρίνει θα ασκήσει περισσότερη επιρροή. Γνωστή είναι η θέση του ότι για τον υψηλό πληθωρισμό το φταίξιμο πρέπει να αναζητηθεί στα υψηλά επιτόκια(!) η οποία προκάλεσε ποικίλα σχόλια στους επενδυτές.

Υπό αυτό το πρίσμα η Fitch έσπευσε σήμερα να ξεκαθαρίσει ότι το πιστωτικό προφίλ της Τουρκίας κινδυνεύει εάν περιοριστεί η ανεξαρτησία της Κεντρικής τράπεζας μετά τις πρόωρες εκλογές του Ιουνίου. 

«Τα σχόλια του Τούρκου Προέδρου αυξάνουν την πιθανότητα περιορισμού της προβλεψιμότητας των πολιτικών μετά τις εκλογές του Ιουνίου», τονίζει χαρακτηριστικά.

Στις ημέρες μας άλλωστε η ανεξαρτησία της Κεντρικής τράπεζας είναι θεμελιώδους σημασίας…