Όλες οι απαντήσεις για τις ρυθμίσεις της εφορίας: Πώς και πόσο συμφέρει να πληρώσετε

Όλες τις λύσεις και τις απαντήσεις στις απορίες των φορολογουμένων για τους όρους, τις προϋποθέσεις και τα ευεργετήματα των νέων ρυθμίσεων για τις οφειλές προς το Δημόσιο δίδει το money-money.gr.

Όλες τις λύσεις και τις απαντήσεις στις απορίες των φορολογουμένων για τους όρους, τις προϋποθέσεις και τα ευεργετήματα των νέων ρυθμίσεων για τις οφειλές προς το Δημόσιο δίνει το money-money.gr.

Όλα τα χρέη προς το Δημόσιο που βεβαιώθηκαν και κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μέχρι και την 1η Μαρτίου 2015, μπορούν πλέον, ανεξαρτήτως ύψους, να εξοφλούνται έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις.

Όμως όλοι οι οφειλέτες έχουν επιπλέον τη δυνατότητα να πληρώσουν εφάπαξ ολόκληρη ή ένα μέρος της οφειλής τους και να διαγράψουν ένα αντίστοιχο ποσό από τις προσαυξήσεις.

Διαβάστε εδώ οδηγίες για τη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία

 

1) Ποια χρέη μου μπορώ να ρυθμίσω έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις και για ποιες οφειλές μου μπορώ να πετύχω διαγραφή μέρους των προσαυξήσεων και των τόκων προκαταβάλλοντας εφάπαξ κάποιο ποσό;

Αυτό μπορεί να γίνει ως εξής:

Μέχρι τις 27 Μαρτίου

Μέχρι και τις 27 Μαρτίου, μπορείτε να πληρώσετε ένα ποσοστό της βασικής οφειλής και να διαγράψετε το αντίστοιχο ποσοστό των προσαυξήσεων.

Εάν, για παράδειγμα, το σύνολο της οφειλής έιναι 3.000 ευρώ και από αυτά τα 1.000 ευρώ είναι η βασική οφειλή και τα 2.000 ευρώ οι προσαυξήσεις, τότε:

Εάν πληρώσετε τα 1.000 ευρώ της βασικής οφειλής, δηλαδή το 100%, τότε διαγράφεται και το 100% των προσαυξήσεων δηλαδή και τα 2.000 ευρώ και μένει υπόλοιπο μηδέν.

Εάν πληρώσετε τα 500 ευρώ της βασικής οφειλής, δηλαδή το 50%, τότε διαγράφεται το 50% των προσαυξήσεων, ήτοι τα 1.000 ευρώ και μένει υπόλοιπο 1.500 ευρώ.

Μέχρι τις 27 Απριλίου

Μέχρι τις 27 Απριλίου μπορείτε να πληρώσετε οποιοδήποτε ποσό πάνω από 200 ευρώ της βασικής οφειλής και να διαγράψετε το ισόποσο (και όχι το ίδιο ποσοστό) από τις προσαυξήσεις. Στο προηγούμενο παράδειγμα δηλαδή, όπου κάποιος έχει 1.000 ευρώ βασική οφειλή και 2.000 ευρώ προσαυξήσεις (σύνολο 3.000 ευρώ), τότε:

Εάν πληρώσει 1.000 ευρώ της βασικής οφειλής, τότε διαγράφονται και 1.000 ευρώ από τις προσαυξήσεις και μένει υπόλοιπο 1.000 ευρώ (ενώ με την ρύθμιση που λήγει στις 27 Μαρτίου θα υπήρχε συνολική εξόφληση).

Εάν πληρώσει 500 ευρώ της βασικής οφειλής, τότε διαγράφονται και 500 ευρώ από τις προσαυξήσεις και από το σύνολο των 3.000 ευρώ θα μείνει υπόλοιπο 2.000 ευρώ (ενώ με την ρύθμιση που λήγει στις 27 Μαρτίου θα έμεναν 1.500 ευρώ.

Εάν το ποσό που θα προκαταβάλετε υπερβαίνει το σύνολο των προσαυξήσεων και των τόκων, τότε η διαγραφή θα σταματήσει στο σύνολο των προσαυξήσεων και των τόκων και δεν θα επεκταθεί στο υπόλοιπο της αρχικής οφειλής σας.

Μέχρι τις 26 Μαΐου

Από εκεί και πέρα και μέχρι τις 26 Μαΐου, όλοι οι οφειλέτες μπορούν να υπαχθούν στις 100 δόσεις και να έχουν μερική διαγραφή προσαυξήσεων, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλέξουν. Προβλέπεται και σε αυτή τη ρύθμιση συνολική διαγραφή των προσαυξήσεων, μόνο όμως εφόσον εξοφληθεί το σύνολο της οφειλής σε μία δόση (δεν είναι δυνατόν δηλαδή να πληρωθεί ένα μέρος της οφειλής για να γίνει το «κούρεμα»).

Για το ποσοστό διαγραφής προσαυξήσεων ανάλογα με τις δόσεις δείτε παρακάτω το σχετικό πίνακα.

Ποιες προσαυξήσεις  διαγράφονται

Τελικά αποφασίστηκε ότι οι περικοπές  αφορούν όχι μόνο στις προσαυξήσεις, τους τόκους και τα πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής αλλά και σε σημαντικό τμήμα από το αρχικό κεφάλαιο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, μετά την τροποποίηση που επέφερε η κυβέρνηση στο σχετικό νόμο με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Η ρύθμιση έγινε πλέον ακόμη πιο γενναιόδωρη για όσους οφειλέτες του Δημοσίου έχουν βεβαιωμένα και ληξιπρόθεσμα χρέη προερχόμενα κατά ένα σημαντικό τμήμα τους από πρόσθετους φόρους και πρόστιμα που τούς επιβλήθηκαν μετά από φορολογικούς ελέγχους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τροποποίηση που επήλθε με την ΠΝΠ, σε όσους οφειλέτες υπαχθούν στη νέα ρύθμιση θα παρέχεται μερική ή ολική έκπτωση όχι μόνο επί των προσαυξήσεων και των τόκων εκπρόθεσμης καταβολής που έχουν συσσωρευτεί μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής αλλά και επί των πρόσθετων φόρων ή των προστίμων που τυχόν τούς έχουν επιβληθεί κατόπιν φορολογικών ελέγχων, λόγω διαπιστωμένων παραβάσεων, όπως η μη υποβολή, η εκπρόθεσμη υποβολή και η υποβολή ανακριβών δηλώσεων για φόρους εισοδήματος, ΦΠΑ και λοιπούς φόρους και τέλη. Από την τροποποίηση αυτή επωφελούνται χιλιάδες επιχειρήσεις, οι οποίες γλιτώνουν πλέον από υπέρογκα ποσά που τους έχουν καταλογιστεί, βάσει του άρθρου 1 του νόμου 2523/1997 (για παραβάσεις διαπραχθείσες μέχρι 31-12-2013) και του άρθρου 58 του νόμου 4174/2013 (για παραβάσεις που διαπράχθηκαν από την 1η-1-2014 και μετά).

 

Διαβάστε επίσης:

Ποια ρύθμιση συμφέρει περισσότερο;

Ποιες προσαυξήσεις διαγράφονται με τη ρύθμιση των 100 δόσεων

Δείτε ολόκληρο το νομοσχέδιο για τις ρυθμίσεις οφειλών

Ερωτήσεις και απαντήσεις για τη ρύθμιση οφειλών και τις 100 δόσεις

 

1) Ποιες οφειλές μπορούν να ενταχθούν στις ρυθμίσεις αυτές;

Όλα τα χρέη σας από φόρους εισοδήματος, Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ), Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ), φόρους ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ), ΦΠΑ, λοιπούς παρακρατούμενους φόρους, ειδικούς φόρους κατανάλωσης, τέλη κυκλοφορίας, λοιπούς φόρους, ασφαλιστικές εισφορές, δάνεια εγγυημένα από το Δημόσιο, πρόστιμα για παραβάσεις της φορολογικής ή τελωνειακής νομοθεσίας, πρόστιμα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, καθώς επίσης και όλα τα χρέη σας προς δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς, εφόσον έχουν βεβαιωθεί στις Δ.Ο.Υ. ή στα Τελωνεία της χώρας έως και την 1η-3-2015 και έχουν γίνει ληξιπρόθεσμα μέχρι την ημερομηνία αυτή, μπορούν να τακτοποιηθούν με τη νέα ευνοϊκή ρύθμιση, ανεξαρτήτως ποσού. Δηλαδή δεν ισχύει πλέον το «πλαφόν» του 1.000.000 ευρώ το οποίο είχε τεθεί ως προς το ύψος των οφειλών που μπορούν να ρυθμιστούν. Εάν χρωστάτε ποσά πάνω από 15.000 ευρώ μπορείτε κι αυτά να τα ρυθμίσετε έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις, ενώ με την προηγούμενη ρύθμιση δεν μπορούσατε να τα τακτοποιήσετε σε περισσότερες από 72 δόσεις.

Εφόσον τα χρέη σας έχουν επιβαρυνθεί με σημαντικού ύψους προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής μπορείτε, πριν ενταχθείτε στη ρύθμιση τμηματικής καταβολής, να πληρώσετε εφάπαξ μια προκαταβολή "έναντι" της αρχικής οφειλής σας και να κερδίσετε έκπτωση επί των προσαυξήσεων και των τόκων ίση σε ποσοστό με το ποσοστό της αρχικής οφειλής που εξοφλήσατε. Μπορείτε για παράδειγμα να εξοφλήσετε άμεσα στο 30% της αρχικής οφειλής και να γλιτώσετε από το 30% των προσαυξήσεων και των τόκων. Αν εξοφλήσετε εφάπαξ το σύνολο (το 100%) της αρχικής οφειλής θα απαλλαγείτε από το σύνολο (από το 100%) των προσαυξήσεων και των τόκων.

Εναλλακτικά, μπορείτε να πληρώσετε εφάπαξ μια προκαταβολή "έναντι" της αρχικής οφειλής σας και να κερδίσετε ισόποση διαγραφή προσαυξήσεων και τόκων. Στην περίπτωση αυτή, όμως, για να γίνει η διαγραφή θα πρέπει το ποσό που θα προκαταβάλετε να είναι ίσο ή μεγαλύτερο του δεκαπλάσιου της ελάχιστης δόσης της ρύθμισής σας.

2) Ποιες άλλες οφειλές μου μπορώ να ρυθμίσω έως και σε 100 δόσεις;

Στη νέα ρύθμιση μπορείτε να εντάξετε και τυχόν άλλες οφειλές σας προς το Δημόσιο βεβαιωμένες μέχρι την 1η-3-2015, οι οποίες:

α) τελούν σε αναστολή, διοικητική ή δικαστική ή εκ του νόμου.

β) έχουν ήδη υπαχθεί σε παλαιότερες ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής. Για παράδειγμα, εάν έχετε οφειλές που έγιναν ληξιπρόθεσμες πριν την 1η-1-2013 και τις έχετε εντάξει στη ρύθμιση της «νέας αρχής» με σκοπό να τις εξοφλήσετε έως και σε 48 μηνιαίες δόσεις, μπορείτε να τις βάλετε στη νέα ευνοϊκότερη ρύθμιση η οποία σάς δίνει τη δυνατότητα ακόμη περισσότερων μηνιαίων δόσεων, που μπορεί να φθάσουν μέχρι και τις 100. Επίσης, εάν έχετε χρέη βεβαιωμένα και ληξιπρόθεσμα έως την 1η-3-2015, τα οποία έχετε εντάξει στην «πάγια ρύθμιση» των 12 μηνιαίων δόσεων, μπορείτε πλέον να ρυθμίσετε την εξόφλησή τους σε πολύ περισσότερες δόσεις, εντάσσοντάς τα στη νέα ρύθμιση.

3) Μπορώ να εντάξω στη ρύθμιση τις δύο τελευταίες μηνιαίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ, η μία εκ των οποίων έληξε στο τέλος Ιανουαρίου και η άλλη στο τέλος Φεβρουαρίου;

Μπορείτε να εντάξετε και αυτές τις οφειλές σας, διότι στο κείμενο του νομοσχεδίου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση αναφέρεται ότι μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση όλες οι οφειλές προς το Δημόσιο οι οποίες έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι και την 1η-3-2015, ενώ το αρχικό σχέδιο προέβλεπε ότι μπορούν να υπαχθούν οι οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι 31-12-2014. Συνεπώς, μπορούν να ρυθμιστούν έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις όχι μόνο οι 4 πρώτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ, οι οποίες έληξαν κανονικά στις 30 Σεπτεμβρίου, στις 31 Οκτωβρίου, στις 29 Νοεμβρίου και στις 31 Δεκεμβρίου 2014, αντίστοιχα, αλλά και οι 2 τελευταίες, που έληξαν στις 30 Ιανουαρίου και στις 27 Φεβρουαρίου 2015.

4) Αν είχα ρυθμίσει στο παρελθόν σε δόσεις τις ληξιπρόθεσμες οφειλές μου για τα έτη μέχρι και το 2013, αλλά έχασα τη ρύθμιση εκείνη, επειδή δεν ήμουν συνεπής στην αποπληρωμή των δόσεων, μπορώ τώρα να ενταχθώ στη νέα ρύθμιση;

Μπορείτε, καθώς στη νέα ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν όλοι όσοι έχουν οφειλές που βεβαιώθηκαν και κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι και την 1η-3-2015, είτε είναι ήδη ρυθμισμένες είτε όχι.

5) Ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληρώ, προκειμένου να γίνει αποδεκτή η αίτησή μου για τη ρύθμιση των παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών μου;

Για να γίνει δεκτή η αίτησή σας δεν χρειάζεται να πληροίτε κάποια προϋπόθεση. Ωστόσο, εάν μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής δεν έχετε υποβάλει μία ή περισσότερες από τις προβλεπόμενες από το νόμο φορολογικές δηλώσεις (π.χ. δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, Ε9, περιοδικές και εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ, δηλώσεις ΦΜΥ κ.λπ.), θα κληθείτε να τις υποβάλετε εντός τριμήνου από την ημερομηνία υπαγωγής.

6) Ποιες εναλλακτικές δυνατότητες εξόφλησης παρέχονται, με τη νέα ρύθμιση, για τα χρέη μου προς το Δημόσιο, τα οποία έγιναν ληξιπρόθεσμα μέχρι και την 1η-3-2015;

Έχετε τη δυνατότητα να εξοφλήσετε τις οφειλές σας είτε εφάπαξ με πλήρη διαγραφή των προσαυξήσεων και των τόκων, είτε σε μηνιαίες δόσεις, με πολλά εναλλακτικά προγράμματα, τα οποία προβλέπουν εκπτώσεις από 30% έως και 90% στις προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής. Οι εκπτώσεις κλιμακώνονται αντιστρόφως ανάλογα του αριθμού των μηνιαίων δόσεων που θα επιλέξετε. Ο ανώτατος αριθμός των δόσεων είναι 100 για όλα τα χρέη.

Πόσο μειώνονται οι προσαυξήσεις

Αναλυτικά, οι εναλλακτικοί τρόποι εξόφλησης των οφειλών σας είναι οι εξής:

α) Εφάπαξ με απαλλαγή κατά ποσοστό 100% από τις προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

β) από 2 έως και 5 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 90% των προσαυξήσεων και των τόκων εκπρόθεσμης καταβολής.

γ) από 6 έως και 10 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 80% των προσαυξήσεων και των τόκων εκπρόθεσμης καταβολής.

δ) από 11 έως και 20 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 75% των προσαυξήσεων και των τόκων εκπρόθεσμης καταβολής.

ε) από 21 έως και 30 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 70% των προσαυξήσεων και των τόκων εκπρόθεσμης καταβολής.

στ) από 31 έως και 40 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 65% των προσαυξήσεων και των τόκων εκπρόθεσμης καταβολής.

ζ) από 41 έως και 50 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 60% των προσαυξήσεων και των τόκων εκπρόθεσμης καταβολής.

η) 51 έως και 60 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 55% των προσαυξήσεων και των τόκων εκπρόθεσμης καταβολής.

θ) από 61 έως και 70 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 50% των προσαυξήσεων και των τόκων εκπρόθεσμης καταβολής.

ι) από 71 έως και 80 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 45% των προσαυξήσεων και των τόκων εκπρόθεσμης καταβολής.

ια) από 81 έως και 90 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 40% των προσαυξήσεων και των τόκων εκπρόθεσμης καταβολής.

ιβ) από 91 έως και 100 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 30% των προσαυξήσεων και των τόκων εκπρόθεσμης καταβολής.

Με την υπαγωγή στη ρύθμιση και υπό την προϋπόθεση της τήρησης του προγράμματος τμηματικής εξόφλησης δεν υπολογίζονται τυχόν πρόστιμα 10% ή 20% που έχουν επιβληθεί λόγω παρέλευσης 2 ή 12 μηνών αντίστοιχα από τη λήξη της προθεσμίας καταβολής της αρχικής οφειλής.

7) Πότε μπορώ να υποβάλω αίτηση για να ρυθμίσω τις οφειλές μου;

Έχετε περιθώριο να υποβάλετε την αίτησή σας έως τις 26 Μαϊου. Η αίτηση πρέπει να υποβληθεί ηλεκτρονικά στη Φορολογική Διοίκηση μέσω του συστήματος ΤΑΧISNET. Ειδικά για να επωφεληθείτε της δυνατότητας άμεσης διαγραφής μέρους ή του συνόλου των προσαυξήσεων και των τόκων θα πρέπει να πληρώσετε το ποσό της προκαταβολής που επιθυμείτε είτε στις Τράπεζες είτε στα ΕΛ.ΤΑ. το αργότερο:

- μέχρι τις 27 Μαρτίου, εάν θέλετε διαγραφή προσαυξήσεων και τόκων ίση σε ποσοστό με το ποσοστό της αρχικής οφειλής που προκαταβάλατε,

-μέχρι τις 27 Απριλίου, εάν θέλετε διαγραφή προσαυξήσεων και τόκων ίση σε ποσό με το ποσό της αρχικής οφειλής που προκαταβάλατε.

8) Για τις οφειλές που θα εντάξω στη ρύθμιση θα έχω καθόλου πρόσθετες επιβαρύνσεις;

Οι ρυθμιζόμενες οφειλές σας δεν θα επιβαρύνονται καθόλου με τόκους, εφόσον δεν υπερβαίνουν τις 5.000 ευρώ. Για ρυθμιζόμενες οφειλές συνολικού ποσού άνω των 5.000 ευρώ θα προβλέπεται επιβάρυνση με τόκους, οι οποίοι όμως θα υπολογίζονται με βάση ετήσιο επιτόκιο μειωμένο από το 4,56%, που προβλέπει η ισχύουσα τώρα ρύθμιση, στο 3%.

9) Τι ποσά μπορώ να καταβάλλω κάθε μήνα, για να εξοφλήσω τα χρέη μου, σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση;

Το ποσό κάθε μηνιαίας δόσης που θα πληρώνετε δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 20 ευρώ. Σε περίπτωση κατά την οποία έχετε οφειλές σε δύο Δ.Ο.Υ. θα μπορείτε να κάνετε ξεχωριστή ρύθμιση για τα χρέη προς κάθε Δ.Ο.Υ.. Στην κάθε μία από τις ρυθμίσεις αυτές θα ισχύει ελάχιστο όριο μηνιαίας δόσης 10 ευρώ αντί για 20. Από κει και πέρα δεν υπάρχει κανένας άλλος κανόνας που να σας υποχρεώνει να πληρώσετε μεγαλύτερο ποσό από αυτό που αντέχετε να καταβάλλετε κάθε μήνα.

10) Ποια άλλα ευεργετήματα θα έχω εάν εντάξω τις οφειλές μου στη νέα ρύθμιση;

Εφόσον υπαχθείτε στη νέα ρύθμιση:

α) θα σας χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας και βεβαίωση οφειλής από τη Φορολογική Διοίκηση, κάθε φορά που θα θέλετε να εισπράξετε χρήματα από το Δημόσιο ή να πωλήσετε κάποιο ακίνητό σας

β) αναβάλλεται η εκτέλεση τυχόν ποινής φυλάκισης που σας επιβλήθηκε ή, εφόσον άρχισε, η εκτέλεση της διακόπτεται.

γ) θα ανασταλούν όλες οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί κινητών και ακινήτων περιουσιακών στοιχείων που τυχόν σας έχουν επιβληθεί. Ωστόσο, τυχόν κατασχέσεις απαιτήσεών σας εις χείρας τρίτων, δηλαδή κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, κοινωνικών επιδομάτων, ενοικίων και καταθέσεων, εφόσον ήδη έχουν ξεκινήσει θα εξακολουθούν να επιβάλλονται έως ότου εξοφλήσετε το 25% της αρχικής βασικής ρυθμιζόμενης οφειλής σας και εφόσον υποβάλετε αίτηση για την άρση τους.

11) Πότε μπορεί να τεθώ εκτός ρύθμισης;

Η ρύθμιση παύει να ισχύει εφόσον:
α) δεν καταβάλετε 2 συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις κατά τη διάρκεια του πρώτου οκταμήνου της ρύθμισης ή μετά την πάροδο του οκταμήνου, εφόσον δεν καταβάλετε 3 συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις ή καθυστερήσετε την καταβολή των τριών τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα,
β) δεν υποβάλετε τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ, καθ' όλο το διάστημα της ρύθμισης των οφειλών σας και μέχρι την εξόφλησή της, εντός τριών μηνών το αργότερο από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους.

12) Τι θα συμβεί εάν δεν καταβάλω εμπρόθεσμα μία μηνιαία δόση;

Η καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνση αυτής με μηνιαία προσαύξηση 0,25%.