Ολλανδία: Aποζημίωση σε ιδιοκτήτες οχημάτων Volkswagen με πειραγμένο λογισμικό

Ολλανδικό δικαστήριο ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ιδιοκτήτες οχημάτων που είχαν κατασκευαστεί από τον όμιλο Volkswagen και διέθεταν παραποιημένο λογισμικό που επέτρεπε την χειραγώγηση των δοκιμών για τις εκπομπές ρύπων σε πετρελαιοκινητήρες δικαιούνται αποζημίωσης.

Δικαστήριο του Άμστερνταμ ανακοίνωσε ότι οι αγοραστές νέων οχημάτων Volkswagen, Audi, Seat και Skoda με το εν λόγω λογισμικό δικαιούνται αποζημίωση 3.000 ευρώ, ενώ οι ιδιοκτήτες μεταχειρισμένων οχημάτων θα πρέπει να λάβουν 1.500 ευρώ.

Η αποόφαση για αποζημίωση, κατά της οποίας η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία μπορεί να ασκήσει έφεση, καλύπτει περίπου 150.000 οχήματα που πουλήθηκαν από αντιπροσωπείες, κατά των οποίων κατατέθηκε ομαδική αγωγή, σύμφωνα με το δικαστήριο.

Η ετυμηγορία είναι η τελευταία σε μια σειρά αποζημιώσεων και προστίμων για τη Volkswagen από τότε που παραδέχθηκε το 2015 ότι χρησιμοποιούσε παραποιημένο λογισμικό που εμφάνιζε τους πετρελαιοκινητήρες να παράγουν λιγότερους ρύπους απ’ ό,τι στην πραγματικότητα.

Το σκάνδαλο που ξέσπασε κόστισε στην εταιρία πάνω από 32 δισεκ. ευρώ σε πρόστιμα, δαπάνες για επισκευές και νομικά έξοδα.