Κρατικά ομόλογα: Έσπασε το φράγμα του 5% η απόδοση του ελληνικού 10ετους

Με ακόμη μεγαλύτερη ορμή συνεχίζεται σήμερα το sell off στις αγορές κρατικών ομολόγων. Οι τιμές βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση και οι αποδόσεις – δηλαδή το κόστος δανεισμού των χωρών – εκτινάσσονται σε δυσθεώρητα ύψη. Δεν είναι μόνο οι εκτιμήσεις για δραστική αύξηση επιτοκίων του ΕΚΤ που πυροδοτεί τις ρευστοποιήσεις. Ο φόβος της ύφεσης, αλλά και η κλιμάκωση στον ενεργειακό πόλεμο Ρωσίας – Δύσης έχει τρομάξει τους επενδυτές.

Σήμερα η απόδοση του 10ετους έσπασε και το φράγμα του 5%, φτάνοντας στις 12:00 στο 5,036%. Πρόκειται για επίπεδα άκρως απαγορευτικά για δανεισμό της Ελλάδας από τις αγορές.

Σε τροχιά απογείωσης και οι αποδόσεις των άλλων ομολόγων του ευρώ. Η απόδοση του γερμανικού 10ετους έχει σκαρφαλώσει στο 2,346% και του γαλλικού έχει φτάσει μία ανάσα από το 3%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η απόδοση του αμερικανικού 10ετους ξεπέρασε το 4% για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία.

Την ίδια ώρα στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ δέχεται σφυροκόπημα. Υποχωρεί περαιτέρω κατά 0,6% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, στο 0,9544 σεντ του δολαρίου.

Η ΕΚΤ έχει μπροστά της μία εξαιρετικά δύσκολη αποστολή. Από τη μία θέλει να θέσει υπό έλεγχο τον εκρηκτικό πληθωρισμό (και έχει ξεκαθαρίσει πως αυτή είναι η κορυφαία προτεραιότητά της) και να ανακόψει τον κατήφορο του ευρώ. Για να το πετύχει αυτό πρέπει να κλείσει την επιτοκιακή ψαλίδα με τη Fed, δηλαδή να προβεί σε δραματικές αυξήσεις επιτοκίων. Yπολογίζεται ότι έως τον Φεβρουάριο το καταθετικό επιτόκιο θα αυξηθεί κατά 200 μονάδες βάσης, στο 2,75%.