ΟΟΣΑ προς ΕΕ: Μειώστε το κόστος ενέργειας και ενισχύστε την παραγωγικότητα με δομικές μεταρρυθμίσεις

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) απευθύνει σημαντικές προτάσεις στις χώρες της ΕΕ και της Ευρωζώνης, με στόχο τη θωράκιση της οικονομίας σε ένα περιβάλλον γεωπολιτικής αβεβαιότητας και δομικών προκλήσεων. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ανάγκη μείωσης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, με αιχμή την ενίσχυση των διασυνδέσεων και τη μείωση της φορολογίας.

Η έκθεση αναδεικνύει το πρόβλημα του ελλιπούς συντονισμού στις διασυνοριακές επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, σημειώνοντας ότι συχνά κυριαρχούν εθνικά συμφέροντα. Ο ΟΟΣΑ προτείνει την ενίσχυση του ρόλου του Οργανισμού Συνεργασίας Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER), ο οποίος θα μπορούσε να υποδεικνύει έργα υψηλής αποδοτικότητας βάσει κόστους-οφέλους. Ένα πιο ενοποιημένο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας θα επιτρέψει τη μείωση του κόστους και την ασφάλεια εφοδιασμού, ιδιαίτερα σε χώρες με αυξημένη κατανάλωση.

Ο ΟΟΣΑ επισημαίνει την αδύναμη αύξηση της παραγωγικότητας στην ΕΕ, αποτέλεσμα διαρθρωτικών εμποδίων, ρυθμιστικού φόρτου και ελλείψεων στις κεφαλαιαγορές. Οι συστάσεις περιλαμβάνουν την εμβάθυνση της εσωτερικής αγοράς, τη διευκόλυνση του ανταγωνισμού και τη μείωση της γραφειοκρατίας. Η Ελλάδα αναφέρεται αρνητικά, καθώς καταγράφει τη χαμηλότερη παραγωγικότητα εργασίας στην ΕΕ και διαθέτει το τρίτο πιο περιοριστικό ρυθμιστικό πλαίσιο για τη λιανική αγορά.

Αναποτελεσματική κατανομή ενισχύσεων της ΚΑΠ

Ειδική μνεία γίνεται στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), ζήτημα που έχει έρθει στην επικαιρότητα στην Ελλάδα λόγω του σκανδάλου στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Ο ΟΟΣΑ καταγγέλλει ότι οι ενισχύσεις συχνά δεν φτάνουν στους πραγματικούς αγρότες, ενώ χαρακτηρίζει την κατανομή των πόρων άνιση και αναποτελεσματική. Προτείνει επαναξιολόγηση των δαπανών, απλούστευση των διαδικασιών και υποχρεωτική εθνική συγχρηματοδότηση, ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια και να απελευθερωθούν πόροι για άλλες ανάγκες.

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι η πρόληψη και ο έλεγχος της διαφθοράς παραμένουν αδύναμοι σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο ΟΟΣΑ καλεί την ΕΕ να συντονίσει τις εθνικές στρατηγικές, εφαρμόζοντας το πακέτο μεταρρυθμίσεων κατά της διαφθοράς του 2023, προκειμένου να διασφαλιστεί η αποδοτική χρήση των δημόσιων πόρων.

Αντιμετώπιση γεωπολιτικών και οικονομικών προκλήσεων

Ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι εμπορικές εντάσεις επιβραδύνουν την ανάκαμψη και τονίζουν την ανάγκη για συντονισμένες και ισχυρές πολιτικές απαντήσεις. Οι βασικές συστάσεις του οργανισμού περιλαμβάνουν:

  • Υποστήριξη της ανάπτυξης μέσω φιλόδοξων οικονομικών πολιτικών που εξασφαλίζουν χώρο για στρατηγικές δαπάνες, όπως η άμυνα.

  • Επιστροφή στη σταθερότητα των τιμών μέσω στοχευμένης νομισματικής πολιτικής.

  • Αναθεώρηση προϋπολογισμού της ΕΕ με έμφαση στην αποδοτικότητα και στις νέες προτεραιότητες.

  • Εμβάθυνση των ενεργειακών αγορών και ενοποίηση δικτύων για φθηνότερη και πιο αξιόπιστη ενέργεια.

  • Μείωση του κανονιστικού φόρτου και απελευθέρωση της αγοράς για ενίσχυση της καινοτομίας και της παραγωγικότητας.

Ο ΟΟΣΑ στέλνει ένα σαφές μήνυμα προς τις κυβερνήσεις της ΕΕ: χωρίς συντονισμό, επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, η Ευρώπη κινδυνεύει να μείνει πίσω τόσο στην ανταγωνιστικότητα όσο και στην κοινωνική συνοχή.