ΟΠΑΠ: Καθαρά κέρδη ύψους 307,7 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 7,7% στο 9μηνο

Ισχυρές επιδόσεις εννεαμήνου, ευνοϊκά για τους παίκτες αποτελέσματα στο τρίτο τρίμηνο και περαιτέρω ενίσχυση του Online, ανακοίνωσε ο ΟΠΑΠ.

Αναλυτικότερα, τα καθαρά κέρδη το εννεάμηνο 2023 διαμορφώθηκαν στα 307,7 εκατ. ευρώ (εννεάμηνο 2022: 285,8 εκατ. ευρώ), αυξημένα κατά 7,7% σε ετήσια βάση (ή κατά +6,8% σε επαναλαμβανόμενη βάση). Τα καθαρά κέρδη το τρίτο τρίμηνο 2023 ανήλθαν σε 83,3 εκατ. ευρώ (γ’ τρίμηνο 2022: 118,5 εκατ. ευρώ), μειωμένα κατά 29,8% σε ετήσια βάση (ή μειωμένα κατά 12,5% σε επαναλαμβανόμενη ετήσια βάση). Όπως επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη ασυνήθιστη μεταβλητότητα στην αγορά αθλητικού στοιχηματισμού σε διεθνές επίπεδο σε συνδυασμό με την επίδραση εγχώριων έκτακτων γεγονότων, η εταιρεία προβλέπει επαναλαμβανόμενα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) στο εύρος των 720 – 740 εκατ. ευρώ.

Τα καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR) εννεαμήνου 2023 διαμορφώθηκαν στα 1.506,5 εκατ. ευρώ έναντι 1.398,1 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο 2022, αυξημένα κατά 7,8% σε ετήσια βάση ως αποτέλεσμα της ισχυρής ανάπτυξης στην Επίγεια δραστηριότητα (Retail) και της δυναμικής επίδοσης στο Online. Στο τρίτο τρίμηνο 2023 τα καθαρά έσοδα ανήλθαν σε 481 εκατ. ευρώ., χαμηλότερα κατά 3,6% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω των περιορισμένων τζάκποτ στο Τζόκερ, των ευνοικών για τους παίκτες αποτελεσμάτων αθλητικού στοιχηματισμού σε παγκόσμια κλίμακα και των δυσμενών έκτακτων καιρικών συνθηκών (πλημμύρες, πυρκαγιές). Τον Νοέμβριο του 2023 η εταιρεία διένειμε προμέρισμα 1,002 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση 2023, το υψηλότερο προμέρισμα όλων των ετών.

Σε δήλωση του ο Jan Karas, διευθύνων σύμβοθλος του ΟΠΑΠ, για τα οικονομικά αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου του 2023 αναφέρει ότι ο ΟΠΑΠ σημείωσε υγιείς επιδόσεις το τρίτο τρίμηνο, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη των online δραστηριοτήτων, παρά τα μη ευνοϊκά συγκρίσιμα μεγέθη σε ετήσια βάση και εξελίξεις που επηρέασαν τα έσοδα της εταιρείας. «Κατά τη διάρκεια του τριμήνου, παραμείναμε προσηλωμένοι στην υλοποίηση των στρατηγικών προτεραιοτήτων μας, με στόχο την περαιτέρω βελτίωση του προϊοντικού χαρτοφυλακίου μας και την ενίσχυση των online δραστηριοτήτων μας.

Στο πλαίσιο αυτό, το Opaponline.gr, η iLottery πλατφόρμα μας, συνέχισε να καταγράφει διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης. Έμφαση δόθηκε στην ανανέωση των αριθμο παιχνιδιών που διεξάγονται μέσω κληρώσεων. Η πρόσφατη επανατοποθέτηση του ΛΟΤΤΟ ως παιχνίδι μηνιαίων καταβολών κερδών, έχει τύχει θερμής υποδοχής από τους πελάτες και τους πράκτορες μας, σημειώνοντας ενθαρρυντικά αρχικά αποτελέσματα. Καθώς οδεύουμε προς το τέλος του έτους, είμαστε πεπεισμένοι ότι το ανθεκτικό επιχειρηματικό μοντέλο μας θα συνεχίσει να παράγει ισχυρές αποδόσεις για τους μετόχους μας, και παράλληλα θα ανταποκριθούμε στις δεσμεύσεις μας στους τομείς της βιωσιμότητας και της κοινωνικής υπευθυνότητας», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ.