Παγκόσμια Τράπεζα: Έρχεται παγκόσμια επιβράδυνση - Προειδοποιεί για «χαμένη δεκαετία»

 

Η μέση παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να πέσει στο 2,2% ετησίως ως το 2030, ποσοστό που αποτελεί χαμηλό τριών δεκαετιών, εγκαινιάζοντας μια «χαμένη δεκαετία» για την παγκόσμια οικονομία, εκτός εάν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής υιοθετήσουν φιλόδοξες πρωτοβουλίες για την τόνωση της προσφοράς εργασίας, της παραγωγικότητας και των επενδύσεων, προειδοποιεί η Παγκόσμια Τράπεζα με έκθεσή της.

Η ζοφερή πρόβλεψη περιλαμβάνεται σε σχετική έκθεση (Falling Long-Term Growth Prospects: Trends, Expectations, and Policies) της Τράπεζας, η οποία επιχειρεί μια πρώτη συνεκτική αποτίμηση του ρυθμού δυνητικής οικονομικής ανάπτυξης της υφηλίου μετά την πανδημία του Covid-19 και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η έκθεση καταγράφει μια ιδιαίτερα ανησυχητική τάση, δείχνοντας όλες σχεδόν τις οικονομικές δυνάμεις που τροφοδότησαν την ανάπτυξη και την ευημερία των τελευταίων τριών δεκαετιών να εξασθενούν.

Για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, η πτώση θα είναι ανάλογα απότομη από 6% ετησίως μεταξύ 2000 και 2010 σε 4% στο υπόλοιπο αυτής της δεκαετίας. Η υποχώρηση αυτή ενδέχεται μάλιστα να είναι ακόμη μεγαλύτερη σε περίπτωση παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης ή ύφεσης.

Διόλου τυχαία ο επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας και ανώτερος αντιπρόεδρός της για τα οικονομικά της ανάπτυξης, Indermit Gill, προειδοποιεί για τον κίνδυνο μιας χαμένης δεκαετίας.

Η ανάλυση της έκθεσης δείχνει ότι η δυνητική αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ μπορεί να ενισχυθεί έως και κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες -σε μέσο ετήσιο ρυθμό 2,9 %- εάν οι χώρες υιοθετήσουν βιώσιμες πολιτικές προσανατολισμένες στην ανάπτυξη.