Πανέτα (ΕΚΤ): Θα συνεχιστεί η αύξηση των επιτοκίων

Δεν έχει τελειώσει με την αύξηση του κόστους δανεισμού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αν και δεν έχει πολύ δρόμο μπροστά της, δήλωσε στη Le Monde το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ Φάμπιο Πανέτα.

«Νομίζω ότι τώρα δεν είναι η κατάλληλη ώρα να βιαστούμε, διότι έχουμε ήδη διανύσει πολύ δρόμο», δήλωσε. «Δεν έχουμε φτάσει ακόμη στον τελικό προορισμό, αλλά δεν απέχουμε πολύ από αυτόν», τόνισε.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν ήδη αυξήσει τα επιτόκια κατά 375 μονάδες βάσης. Με τον πληθωρισμό να επιβραδύνεται, αλλά να παραμένει επίμονος, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσουν και πάλι τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της μονάδας αυτόν τον μήνα και τον Ιούλιο.

«Δεν αποκλείουμε την τεχνική ύφεση»

«Ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός, αλλά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», δήλωσε ο Πανέτα. «Η νομισματική σύσφιξη θα γίνει αισθητή τους επόμενους μήνες. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο η εγχώρια ζήτηση να παραμείνει αδύναμη και αυτό να μεταφραστεί σε παρατεταμένη υποτονικότητα της οικονομικής δραστηριότητας ή ακόμη και σε τεχνική ύφεση στην ευρωζώνη», υπογράμμισε ο ίδιος.