Παντελιάδης - Σούπερ μάρκετ: Οι τιμές δεν θα πέσουν - Αντίδοτο στην ακρίβεια η αύξηση των εισοδημάτων
Η ανάγκη για άμεσες παρεμβάσεις στον κλάδο των σούπερ μάρκετ αναδεικνύεται από τις πρόσφατες οικονομικές καταστάσεις, όπως επισημάνθηκε σε ενημερωτική εκδήλωση της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΕΣΕ). Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της ΕΣΕ, Απόστολο Πεταλά, η καθαρή κερδοφορία των επιχειρήσεων παραμένει εξαιρετικά χαμηλή και συνεχώς μειώνεται. Η σταθερή αύξηση των λειτουργικών εξόδων, που περιλαμβάνουν τα κόστη εργατικού δυναμικού, ενέργειας και logistics, επιδεινώνει την κατάσταση, ενώ η ρευστότητα του κλάδου είναι πλέον οριακή και ο δανεισμός αυξάνεται.
Ο κ. Πεταλάς αναφέρθηκε στις προκλήσεις του 2025, τονίζοντας τη δέσμευση της ΕΣΕ για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και βιωσιμότητας του κλάδου. «Οι προτεραιότητες για το 2025 αποσκοπούν όχι μόνο στην αντιμετώπιση των τρεχουσών δυσκολιών, αλλά και στη δημιουργία ενός σταθερού και αποδοτικού περιβάλλοντος για τις αλυσίδες οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αντίστοιχα, ο πρόεδρος της ΕΣΕ, Αριστοτέλης Παντελιάδης, προέβλεψε περαιτέρω συγκέντρωση στον κλάδο λόγω των περιθωρίων κέρδους που συρρικνώνονται και της συνεχούς αύξησης του λειτουργικού κόστους. Η καθαρή κερδοφορία του κλάδου παραμένει εξαιρετικά χαμηλή (1,8% το 2023, από 1,47% το 2022), σε σύγκριση με άλλες δυτικές χώρες, γεγονός που οδηγεί σε συνεχείς ανακατατάξεις στον τομέα.
Ο αντιπρόεδρος της ΕΣΕ, Γιάννης Μασούτης, σημείωσε ότι τα περιθώρια κέρδους στον κλάδο κυμαίνονται μεταξύ 1%-1,5%, αριθμός εξαιρετικά χαμηλός σε σύγκριση με άλλους τομείς όπως οι τράπεζες, η ενέργεια και οι μεταφορές.
Ο κ. Παντελιάδης, επίσης, επανέφερε την πρόταση για άνοιγμα της αγοράς μέσω της άρσης των περιοριστικών μέτρων που είχαν εφαρμοστεί για την καταπολέμηση της ακρίβειας, αλλά πλέον δεν αποδίδουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Σύμφωνα με τα δεδομένα, ο πληθωρισμός στα σούπερ μάρκετ φαίνεται να έχει εξισωθεί ή ακόμη και να είναι αρνητικός, παρά την αύξηση των τιμών τα προηγούμενα χρόνια.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για το 2024, ο πληθωρισμός αναμένεται να κλείσει με ποσοστά από 0,1% έως 0,2%. Ωστόσο, οι συνθήκες δεν δείχνουν να υποδηλώνουν νέες ανατιμήσεις, εκτός εάν οι παράγοντες κόστους αυξηθούν δραματικά. Ο κ. Παντελιάδης ερωτηθείς σχετικά με ενδεχόμενες ανατιμήσεις το νέο έτος, ανέφερε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει η αίσθηση ότι οι παράγοντες κόστους έχουν αυξηθεί τόσο δραματικά ώστε να προκαλέσουν νέες ανατιμήσεις, ωστόσο σημείωσε ότι οι τιμές στο σύνολό τους δεν μπορούν να γυρίσουν εκεί που ήταν μια τριετία πριν. Σύμφωνα με τον κ. Παντελιάδη, αντίδοτο στην ακρίβεια είναι η αύξηση των εισοδημάτων των καταναλωτών. Όπως είπε οι μισθοί αυξάνονται σημαντικά και είναι ένα αποτελεσματικό μέτρο για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, ωστόσο θα πρέπει να συνοδεύεται από αύξηση της παραγωγικότητας ώστε να είναι υγιής.
Ωστόσο, η κλιματική κρίση, η γραφειοκρατία και η έλλειψη εργαζομένων παραμένουν σοβαρές προκλήσεις για τον κλάδο. Η έλλειψη εργατικού δυναμικού, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, προκαλεί αύξηση του μισθολογικού κόστους, επιβαρύνοντας περαιτέρω την κατάσταση.
Οι παράγοντες αυτοί αναδεικνύουν την ανάγκη για στρατηγικές και δράσεις που θα ενισχύσουν τη βιωσιμότητα των αλυσίδων σούπερ μάρκετ και θα επιτρέψουν τη συνεχιζόμενη ανάπτυξή τους σε ένα ολοένα και πιο απαιτητικό οικονομικό περιβάλλον.