“Παράθυρο” για απόσυρση αυτοκινήτων

Το ενδεχόμενο για επιστροφή του μέτρου της απόσυρσης των παλαιών αυτοκινήτων φαίνεται πως εξετάζει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, στην οποία μίλησε για τον κλιματικό νόμο ανέφερε πως το πρόγραμμα απόσυρσης βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων, ενώ υπογράμμισε πως μέχρι να εφαρμοστεί στην πράξη θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία και με άλλα αρμόδια υπουργεία.

Ανεξάρτητα από το πότε, θα αποφασιστεί να γίνει η ενεργοποίηση ή μη του μέτρου, αναλυτές κάνουν λόγο για οφέλη που θα προκύψουν από αυτό. Το πρώτο είναι η σταδιακή ανανέωση του στόλου των οχημάτων, τα οποία κυκλοφορούν στην Ελλάδα, ο οποίος όσο περνούν τα χρόνια «γερνάει» επικίνδυνα, αλλά και ο ταχύτερος εξηλεκτρισμός των αυτοκινήτων.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός, πως το μέτρο απόσυρσης ισχύει σήμερα μόνο για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου και αγγίζει τα 1.000 ευρώ, συν την επιδότηση για τα εξηλεκτρισμένα αυτοκίνητα που φτάνει μέχρι τις 6.000 ευρώ.

Όσον αφορά την αγορά, το ενδεχόμενο επιστροφής του μέτρου αντιμετωπίζεται με διστακτικότητα, λόγω της αδυναμίας που υπάρχει στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία, εξαιτίας της έλλειψης ημιαγωγών, να παράγει ικανοποιητικό αριθμό αυτοκινήτων με συνέπεια να παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις από 6 έως 15 μήνες στις παραδόσεις των παραγγελιών.