Πετρέλαιο Θέρμανσης: Πως να κάνεις οικονομία στην κατανάλωση

Πετρέλαιο Θέρμανσης: Ο χειμώνας ήδη πλέον έχει κάνει για τα καλά την εμφάνιση του, με αποτέλεσμα γρήγορα να χρειαστεί να καταναλωθεί το πετρέλαιο.

To πετρέλαιο θέμανσης όσο ο καιρός χαλάει θα είναι όλο και πιο χρήσιμο. Σίγουρα θα χρειαστεί τα νοικοκυριά να το επιλέξουν προκειμένου να ζεσταθούν όμως θα πρέπει να μπορούν να κάνουν και οικονομία, καθώς είναι αρκετά ακριβό σε περίπτωση που κάποιος κάνει υπερβολική χρήση.

Δες τι πρέπει να προσέξεις για να κάνεις όσο δυνατόν καλύτερη διαχείριση του πολύτιμου αυτού καύσιμου.

Συντήρησε τον λέβητα

Πολύ σημαντική και απαραίτητη παρέμβαση για να κερδίζεις απόδοση έως και 10% πάνω σε σύγκριση με έναν ασυντήρητο λέβητα. Ταυτόχρονα, κάνοντας σέρβις τακτικά, αυξάνεις και το προσδόκιμο ζωής του. Φρόντισε να κάνεις συντήρηση κάθε φορά που γεμίζεις και ανάβεις.

Άσε κάτω τις πετσέτες

Τα σώματα θέρμανσης εκπέμπουν θερμική ακτινοβολία. Αν τα καλύπτεις με οποιοδήποτε υλικό, τα εμποδίζεις από το να βγάλουν την μέγιστη θερμότητα, καθώς αυτή απορροφάται από το ρούχο ή οτιδήποτε τα καλύπτει.

Εξαερώσου λοιπόν

Άκρως απαραίτητη και ζωτικής σημασίας για την οικονομία πετρελαίου. Ένα μη εξαερωμένο σώμα, αυτομάτως κάνει πολύ πιο αργή την κυκλοφορία του νερού και άρα την απόδοση, με αποτέλεσμα ο λέβητας να καίει περισσότερο χρόνο και να αποδίδει πολύ πιο αργά. Όπως είπαμε παραπάνω, το σώμα ακτινοβολεί θερμότητα χάρη στο ζεστό νερό. Αν το ζεστό νερό έχει αέριους θύλακες, δεν έρχεται σε πλήρη επαφή με το σώμα, με αποτέλεσμα να υπάρχει καθυστέρηση στην μετάδοση. Επίσης, το «αεριούχο» νερό, παραμένει φυλακισμένο στο σώμα και δεν επιστρέφει να ζεσταθεί. Η κατάσταση χειροτερεύει αν ο λέβητας είναι σε πολυκατοικία, καθώς στους ανώτερους ορόφους θα φτάνει πολύ μικρότερη ποσότητα νερού, με αποτέλεσμα εξαιρετικά χαμηλή απόδοση.

Κουφώματα λαδώματα

Η ενίσχυση των κουφωμάτων με αξιόπιστα ενεργειακά, σού δίνει καλύτερη απόδοση στην θέρμανση και άρα μεγαλύτερη οικονομία στο πετρέλαιο. Το ίδιο ισχύει και με τα τζάμια.

Αν το διαμέρισμά σου είναι στον ψηλότερο όροφο μιας πολυκατοικίας, θα πρέπει να μονώσεις επαρκώς την ταράτσα για να μειώσεις τις απώλειες οι οποίες είναι τεράστιες και θα σου κοστίσουν σημαντικά στην τσέπη.

Πρόσεχε τον θερμοστάτη

Αν έχεις θερμοστάτη, φρόντισε η θερμοκρασία να μην είναι πιο ψηλά από τους 19-20 βαθμούς, γιατί σε αυτήν την περίπτωση θερμαίνεις πολύ περισσότερο τον χώρο από όσο χρειάζεται.

Ο σωστός εξαερισμός

Αν είναι να αερίσεις τον χώρο, προτίμησε να το κάνεις το πρωί που η θερμοκρασία είναι υψηλότερη, ώστε να μην κατεβάσεις σημαντικά την μέση θερμοκρασία. Αν αερίσεις το απόγευμα θα χάσεις σημαντική θερμοκρασία, καθώς δεν θα έχεις το κέρδος της ηλιοφάνειας. Σε κάθε περίπτωση, όταν αερίζεις εξυπακούεται πως κλείνεις την εγκατάσταση.