Αυξάνεται το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 10 λεπτά το λίτρο

Σημαντική επιβάρυνση θα έχουν από το νέο έτος οι καταναλωτές που θα σπεύσουν να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς η κρατική επιδότηση θα είναι «ψαλιδισμένη» κατά 10 λεπτά, ενώ ανοδική πορεία έχουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Η κυβέρνηση από 1η Ιανουαρίου θα επιδοτεί κατά 15 λεπτά το λίτρο, αντί 25 λεπτά που ισχύει σήμερα, κάτι που σημαίνει ότι αν οι τιμές διατηρηθούν στα σημερινά επίπεδα, οι παραλαβές πετρελαίου θέρμανσης από τις πρώτες ημέρες του 2023 θα είναι «τσιμπημένες», ενώ είναι άγνωστο αν τα διυλιστήρια συνεχίσουν την έκπτωση του καυσίμου που προς το παρόν είναι σε ισχύ έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Η μέση πανελλαδική τιμή πώλησης μέχρι και χθες, δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων, διαμορφωνόταν στα 1,128 ευρώ/λίτρο, συμπεριλαμβανομένων τόσο της κρατικής επιδότησης των 25 λεπτών/λίτρο όσο και της έκπτωσης των 7,5 λεπτών που δίνουν τα διυλιστήρια και oi εταιρείες εμπορίας. Αυτό σημαίνει ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης από 1η Ιανουαρίου θα ανέβει τουλάχιστον κατά 0,10 λεπτά, αν και υπάρχουν ανησυχίες για μεγαλύτερο «καπέλο», καθώς οι διεθνείς τιμές σημειώνουν ανοδική πορεία

Συγκεκριμένα σήμερα λίγο πριν τις 10 το πρωί η τιμή Brent είχε ξεπεράσει τα 84 δολάρια το βαρέλι.

Επίδομα θέρμανσης

Υπενθυμίζεται ότι συνεχίζονται οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης, καθώς η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει παράταση έως τις 13 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, οι πληρωμές που αναμένονται είναι:

-Έως την 28η Φεβρουαρίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2023.
-Έως την 28η Απριλίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Απριλίου 2023.