Ποια ρύθμιση οφειλών σας συμφέρει περισσότερο

Ποικίλες εναλλακτικές δυνατότητες επιλογής του τρόπου εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων χρεών τους προς το Δημόσιο θα έχουν σύντομα πάνω από 3.000.000 φορολογούμενοι. Δείτε τι σας συμφέρει να κάνετε.

Ποικίλες εναλλακτικές δυνατότητες επιλογής του τρόπου εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων χρεών τους προς το Δημόσιο θα έχουν σύντομα πάνω από 3.000.000 φορολογούμενοι.

 Οι τρεις διαφορετικοί τύποι ρυθμίσεων που εξήγγειλε η κυβέρνηση καλύπτουν ευρύ φάσμα οφειλετών, καθώς παρέχουν ελκυστικά κίνητρα καί σε όσους έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν άμεσα ένα σημαντικό ποσό «έναντι» του συνολικού χρέους τους καί σε όσους μπορούν να δίνουν κάθε μήνα μόνο 20, 30 ή 50 ευρώ. 

Διαβάστε επίσης:

Ποια ρύθμιση συμφέρει περισσότερο;

Δείτε ολόκληρο το νομοσχέδιο για τις ρυθμίσεις οφειλών

Ερωτήσεις και απαντήσεις για τη ρύθμιση οφειλών και τις 100 δόσεις

Ας δούμε όμως αναλυτικά, κατά περίπτωση, τί συμφέρει καλύτερα τους οφειλέτες:

1) Όσοι φορολογούμενοι οφείλουν στο Δημόσιο χρέη που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα εδώ και αρκετούς μήνες και ταυτόχρονα έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν άμεσα ένα σχετικά μεγάλο ποσό «έναντι» αυτών των οφειλών τους θα πρέπει να επιλέξουν, χωρίς δεύτερη σκέψη, τη ρύθμιση-εξπρές που σχεδιάζει να θέσει σε εφαρμογή άμεσα η κυβέρνηση. Βάσει της ρύθμισης αυτής, οι προσαυξήσεις, οι τόκοι και τα πρόστιμα που έχουν συσσωρευτεί επί της αρχικής οφειλής περικόπτονται κατά ποσοστό ίσο με το ποσοστό της αρχικής οφειλής που εξοφλείται. Η ρύθμιση αυτή είναι πολύ ευνοϊκή γι' αυτούς τους οφειλέτες, καθώς τους επιτρέπει να πληρώσουν οποιοδήποτε ποσό επιθυμούν «έναντι» της αρχικής οφειλής (του κεφαλαίου) και να γλιτώσουν ανάλογο ποσό προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων. Όσο ποσοστό της αρχικής οφειλής (του κεφαλαίου) εξοφληθεί τόσο ποσοστό των προσαυξήσεων, των τόκων και των προστίμων θα διαγραφεί. Για παράδειγμα αν κάποιος χρωστά 8.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 3.000 ευρώ είναι η αρχική οφειλή και τα υπόλοιπα 5.000 ευρώ είναι οι προσαυξήσεις, οι τόκοι και τα πρόστιμα, θα έχει τις εξής εναλλακτικές δυνατότητες:

· να πληρώσει εφάπαξ ολόκληρο το ποσό της αρχικής οφειλής, δηλαδή όλο το «κεφάλαιο» (το 100%) των 3.000 ευρώ, και να γλιτώσει από το σύνολο (από το 100%) των προσαυξήσεων, των τόκων και των προστίμων, δηλαδή να απαλλαγεί από την υποχρέωση καταβολής του υπόλοιπου ποσού των 5.000 ευρώ!

· να πληρώσει οποιοδήποτε ποσό «έναντι» της αρχικής οφειλής και να τύχει αυτόματα μιας έκπτωσης επί των προσαυξήσεων, των τόκων και των προστίμων, η οποία θα υπολογιστεί σε ποσοστό ίδιο με το ποσοστό επί της αρχικής οφειλής που εξοφλήθηκε. Π.χ. εάν ο φορολογούμενος εξοφλήσει από το ποσό της αρχικής οφειλής των 3.000 ευρώ, ένα ποσό 1.000 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στο 33% της αρχικής οφειλής, θα γλιτώσει κι από το 33% των προσαυξήσεων, των τόκων και των προστίμων, δηλαδή θα απαλλαγεί από την πληρωμή 1.666 ευρώ (τα οποία αντιστοιχούν στο 33% του ποσού των 5.000 ευρώ που είναι οι προσαυξήσεις, οι τόκοι και τα πρόστιμα). Αν πληρώσει τα 1.500 από τα 3.000 ευρώ της αρχικής οφειλής, δηλαδή το 50% του αρχικού χρέους, θα γλιτώσει κι από το 50% των προσαυξήσεων, των τόκων και των προστίμων, δηλαδή θα απαλλαγεί από την πληρωμή 2.500 ευρώ (τα οποία αντιστοιχούν στο 50% του ποσού των 5.000 ευρώ που είναι οι προσαυξήσεις, οι τόκοι και τα πρόστιμα).

Η ρύθμιση αυτή είναι έκτακτη και έχει προθεσμία υπαγωγής μέχρι το τέλος Μαρτίου.

2) Σε όσους χρωστούν φόρους παλαιών ετών μπορεί να συμφέρει περισσότερο η ρύθμιση που προβλέπει ότι αν πληρωθεί ένα μέρος της αρχικής οφειλής (του κεφαλαίου) η Εφορία μπορεί να διαγράψει άλλο τόσο! Στη ρύθμιση αυτή τίθεται, βεβαιώς, ο περιορισμός ότι το ποσό που επιτρέπεται να διαγραφεί δεν μπορεί να υπερβεί το ύψος των προσαυξήσεων που έχουν συσσωρευθεί, δηλαδή η έκπτωση δεν μπορεί να επεκταθεί και στο αρχικό ποσό (στο κεφάλαιο) της οφειλής. Ως εκ τούτου, η ρύθμιση αυτή είναι συμφέρουσα περισσότερο για περιπτώσεις οφειλετών στις οποίες οι συσσωρευθείσες προσαυξήσεις έχουν υπερβεί σε ποσό το αρχικό κεφάλαιο του χρέους.

Για παράδειγμα, στην περίπτωση φορολογούμενου με χρέος 5.000 ευρώ, από τα οποία 2.400 ευρώ είναι το αρχικό κεφάλαιο και 2.600 ευρώ οι προσαυξήσεις, εάν εξοφληθούν άμεσα τα 2.400 ευρώ θα διαγραφούν άμεσα άλλα 2.400 ευρώ από τις προσαυξήσεις, οπότε θα απομείνουν προς εξόφληση μόλις 200 ευρώ, τα οποία μάλιστα θα μπορούν, στη συνέχεια, να εξοφληθούν άτοκα έως και σε 10 μηνιαίες δόσεις!

Ακόμη όμως και σε περιπτώσεις στις οποίες οι προσαυξήσεις δεν έχουν υπερβεί το αρχικό κεφάλαιο η ρύθμιση αυτή μπορεί να είναι επωφελής, καθώς μπορεί να συνδυαστεί με τη βασική ρύθμιση που προβλέπει τμηματική εξόφληση έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις. Για παράδειγμα, σε περίπτωση χρέους 5.000 ευρώ από το οποίο τα 4.000 ευρώ είναι το αρχικό κεφάλαιο και τα 1.000 ευρώ οι προσαυξήσεις, η καταβολή 2.400 ευρώ δεν θα έχει ως συνέπεια να διαγραφούν άλλα 2.400 ευρώ αλλά μόνο τα 1.000 ευρώ των προσαυξήσεων. Στην περίπτωση αυτή θα απομείνει για πληρωμή, «ακούρευτο», το υπόλοιπο ποσό της αρχικής οφειλής, δηλαδή το ποσό των 1.600 ευρώ, το οποίο θα μπορεί να ρυθμιστεί άτοκα έως και σε 80 μηνιαίες δόσεις.

3) Όσοι οφειλέτες ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο αδυνατούν να καταβάλουν μεγάλα ποσά «έναντι» των οφειλών τους, αλλά είναι σε θέση να πληρώνουν πολύ μικρές δόσεις κάθε μήνα για να εξοφλήσουν σταδιακά τα χρέη τους δεν έχουν άλλη επιλογή από την απ' ευθείας υπαγωγή στη βασική ρύθμιση που επιτρέπει την τμηματική καταβολή έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις. Η ρύθμιση αυτή θα ισχύσει για όλα ανεξαιρέτως τα χρέη προς το Δημόσιο που έχουν βεβαιωθεί και έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα μέχρι και την 1η-3-2015. Ως εκ τούτου ενδείκνυται και για όσους έχουν χρέη που έγιναν ληξιπρόθεσμα πρόσφατα, εντός της διετίας 2013-2014 και του πρώτου διμήνου του 2015, καθώς στις περιπτώσεις αυτές οι προσαυξήσεις που έχουν συσσωρευτεί δεν είναι σημαντικά ποσά, οπότε κάθε απόπειρα υπαγωγής πρώτα σε μία εκ των δύο άλλων ρυθμίσεων δεν θα απέφερε σημαντικά οφέλη. Στη γενική αυτή ρύθμιση τμηματικής καταβολής μπορούν να ενταχθούν, εφόσον έμειναν απλήρωτες, όλες οι μηνιαίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ του 2014, οι οποίες έληξαν στο τελευταίο τετράμηνο του προηγούμενου έτους και στο πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους. Η ρύθμιση αυτή προβλέπει εναλλακτικούς τρόπους εξόφλησης, όπου ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων κλιμακώνεται αντιστρόφως ανάλογα της έκπτωσης που παρέχεται επί των προσαυξήσεων, των τόκων και των προστίμων. Δεν προβλέπει κανένα περιορισμό στο ύψος και το είδος των συνολικών οφειλών που μπορούν να υπαχθούν ούτε αυστηρές προϋποθέσεις υπαγωγής. Τα βασικότερα χαρακτηριστικά της ρύθμισης είναι τα ακόλουθα:

* Παρέχεται η δυνατότητα της εφάπαξ πληρωμής ολόκληρου του αρχικού ποσού της οφειλής με έκπτωση 100% επί των προσαυξήσεων και των τόκων ή της τμηματικής εξόφλησης σε μηνιαίες δόσεις, που κυμαίνονται από 2 έως και 100, με εκπτώσεις επί των προσαυξήσεων και των τόκων κλιμακούμενες, αντιστρόφως ανάλογα του αριθμού των δόσεων, από 90% έως 30%. Σε περίπτωση επιλογής εξόφλησης της οφειλής, σε 2 έως και 5 μηνιαίες δόσεις δίδεται έκπτωση 90% επί των προσαυξήσεων και των τόκων, ενώ σε περίπτωση επιλογής της εξόφλησης σε 100 μηνιαίες δόσεις παρέχεται έκπτωση 30% επί των προσαυξήσεων και των τόκων.

* Κάθε μηνιαία δόση της ρύθμισης αυτής δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη των 20 ευρώ.

* Για χρέη μέχρι 5.000 ευρώ οι μηνιαίες δόσεις δεν θα επιβαρύνονται με τόκους, ενώ για χρέη πάνω από 5.000 ευρώ το ποσοστό των τόκων με το οποίο θα επιβαρύνονται οι δόσεις ανέρχεται σε 3% ετησίως ή 0,25% μηνιαίως.

* Για την υπαγωγή στη ρύθμιση δεν θα απαιτείται ως προϋπόθεση να έχουν υποβληθεί μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης όλες οι προβλεπόμενες φορολογικές δηλώσεις (φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ κ.λπ.). Από τη στιγμή όμως που θα υποβληθεί η αίτηση θα δίδεται ένα χρονικό περιθώριο τριών μηνών για την εκπρόθεσμη υποβολή όσων δηλώσεων δεν υποβλήθηκαν μέχρι τότε.