«Πονοκέφαλος» ο νέος φόρος για τα σκουπίδια

Το βασικό επιχείρημα είναι ότι δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμα όλες οι υποδομές που θα επέτρεπαν στους δήμους να μειώσουν την παραγωγή απορριμμάτων προς ταφή, δηλαδή Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων πρώτης και δεύτερης φάσης, Μονάδες Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων, Πράσινα Σημεία και Γωνιές Ανακύκλωσης κ.λπ.

Οι δήμοι της Ηπείρου προσθέτουν τη φωνή τους στις αντιδράσεις για την επιβολή τέλους ταφής απορριμμάτων από την 1η Ιανουαρίου, που αναμένεται να αυξήσει το κόστος διαχείρισης και κατ’ επέκταση και την επιβάρυνση των δημοτών.

Η Περιφερειακή Ενωση Δήμων Ηπείρου, με ομόφωνη απόφαση του διοικητικού της συμβουλίου, ζητά την αναβολή είσπραξης του τέλους τουλάχιστον για δύο χρόνια, ώστε να υπάρξει και το χρονικό διάστημα για την ολοκλήρωση των υποδομών διαχείρισης των απορριμμάτων.

Το τέλος αφορά τα ανεπεξέργαστα αστικά απόβλητα που εναποτίθενται σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής, όπως και τα υπολείμματα επεξεργασίας από τις Μονάδες, και υποχρεούνται να το καταβάλλουν οι Φορείς (ΦοΔΣΑ) και οι δήμοι που συμμετέχουν και έχουν και την αρμοδιότητα είσπραξης των ανταποδοτικών τελών.

Το βασικό επιχείρημα των δήμων της Ηπείρου είναι ότι δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμα όλες οι υποδομές που θα επέτρεπαν στους δήμους να μειώσουν την παραγωγή απορριμμάτων προς ταφή (Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων πρώτης και δεύτερης φάσης, Μονάδες Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων, Πράσινα Σημεία και Γωνιές Ανακύκλωσης κ.λπ.).

Για τον πρόεδρο της ΠΕΔ Χρ. Ντακαλέτση υπάρχουν και επιπλέον διαδικαστικοί λόγοι για το 2022 από τη στιγμή που ο φόρος δεν έχει συμπεριληφθεί στις αποφάσεις τιμολογιακής πολιτικής των δήμων (τέλη καθαριότητας και φωτισμού) για το τρέχον έτος, εφόσον το τέλος δεν έχει συνυπολογιστεί στην τιμολογιακή πολιτική του ΦοΔΣΑ. Ηδη αυτή την περίοδο ολοκληρώνεται η έγκριση των προϋπολογισμών των δήμων για τη νέα χρονιά.

Στην Ηπειρο τίθεται και ένα ζήτημα ισότητας, αφού, όπως σημειώθηκε, η προβλεπόμενη από τον νόμο εξαίρεση από το τέλος ταφής των νησιωτικών δήμων με πληθυσμό κάτω των 1.000 κατοίκων αδικεί τους μικρούς και ορεινούς δήμους, όπως αυτούς της Ηπείρου, που κατά τους χειμερινούς κυρίως μήνες βλέπουν τον πληθυσμό τους να μειώνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, χωρίς παράλληλα να έχουν την τουριστική ανάπτυξη των νησιών.