Πώς αλλάζει το διεθνές επενδυτικό κλίμα - ποιες επενδύσεις χάνουν και ποιες ευνοούνται

Πώς επηρεάζονται οι διεθνείς επενδύσεις από τις αλλαγές στη στάση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ και τη στάση των κινεζικών αρχών; Δείτε πώς αλλάζουν οι προσδοκίες για διεθνείς μετοχές και ομόλογα.

Οι δηλώσεις του προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ ότι μελλοντικά θα μειώσει το "τύπωμα χρήματος" σε συνδυασμό με την  απόφαση των κινεζικών αρχών να περιορίσουν την πιστωτική φούσκα, άλλαξαν το κλίμα στις διεθνείς αγορές από τα μέσα Ιουνίου.

Ας δούμε αυτά τα δύο γεγονότα και κυρίως κατά πόσο αλλάζουν την αξιολόγηση των επενδύσεων σε διεθνείς μετοχές και ομόλογα.

H ερμηνεία των αγορών για τις πρόσφατες δηλώσεις του Διοικητή αλλά και αξιωματούχων της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ σε σχέση με την μελλοντική αύξηση των επιτοκίων και την διακοπή η όχι της λεγόμενης ποσοτικής χαλάρωσης (QE (Quantitative Easing, το κοινώς λεγόμενο "τύπωμα χρήματος") καθώς και η διεθνής αναστάτωση που προκλήθηκε από την άνοδο των επιτοκίων 1 ημέρας στην κινεζική διατραπεζική αγορά, από το 3% στο 30%, δημιούργησαν ένα βραχυπρόθεσμα δυσμενές περιβάλλον για τις μετοχές.

Τι συμβαίνει στην Κίνα

Στην Κίνα η Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να περιορίσει την μεγάλη μόχλευση (leverage: δανείζεσαι πολλαπλάσιο ποσό εκείνου που μπορείς να εγγυηθείς ή του ενέχυρου) που χρησιμοποιούσαν οι εμπορικές τράπεζες στις μεταξύ τους συμφωνίες δανεισμού.

Ετσι άφησε να «σκάσει» (στις 15/6) μια συμφωνία swap μεταξύ δύο κινεζικών τραπεζών με αποτέλεσμα τα επιτόκια δανεισμού 1 ημέρας (overnight) να εκτοξευθούν στο 30% και οι εμπορικές τράπεζες της χώρας να μην έχουν πλέον τα επίπεδα ρευστότητας του παρελθόντος.

Ήδη μια εβδομάδα αργότερα η αγορά άρχισε να ομαλοποιείται και το αντίστοιχο διατραπεζικό επιτόκιο επέστρεψε από το 30% στην περιοχή του 5%. Οι επενδυτές θα μπορούσαν να ερμηνεύσουν την εξέλιξη αυτή σαν κάτι ανάλογο με την  κρίση των αμερικανικών τραπεζών το 2008 μόνον που εκεί οι συνέπειες ήταν πολύ μεγαλύτερες καθώς τα τιτλοποιημένα στεγαστικά δάνεια πήραν την μορφή κερδοσκοπικών προιόντων και βρέθηκαν στα χέρια χιλιάδων επενδυτών ανα την υφήλιο.Κάτι που βέβαια δεν συμβαίνει με την περίπτωση της Κίνας.

Το "τύπωμα χρήματος"

Οσον αφορά την πολιτική της νομισματικής χαλάρωσης(quantitative easing) αυτή στην ουσία δεν αλλάζει. Αυτό που έκανε ο κύριος Bernake ήταν να ελέγξει τις αντιδράσεις και τα βασικά αντανακλαστικά των αγορών μέσω της δημόσιας δήλωσής του για μια αρχή οριακής ανόδου των επιτοκίων του δολαρίου από τα τέλη του 2014. Παράλληλα έδειξε ότι θα μειώσει και το μηνιαίο ποσό αγοράς ομολόγων από τα 85 δις δολάρια σε αντίστοιχες αγορές 75 δις δολαρίων σε κυβερνητικά και στεγαστικά ομόλογα.

Τι αλλάζει για τις επενδύσεις

Ηδη σε εμπιστευτικές τους εκθέσεις διεθνείς χρηματιστηριακοί οίκοι δεν αλλάζουν την μεσοπρόθεσμα θετική τους αξιολόγηση για τις μετοχές. Και αυτό γιατί η οριακή αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου από τις αρχές του 2015 θα συνεχίζει να διατηρεί τα επιτόκια σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα ενώ η ρευστότητα που δίνει η Federal Reserve στο σύστημα θα παραμείνει ισχυρή.

Οι πιθανές συνέπειες από την αλλαγή σκηνικού στις διεθνείς αγορές είναι:

1) Να δημιουργούνται ευκαιρίες αγορών σε σημαντικές διορθώσεις της αμερικανικής αγοράς μετοχών.

2) Να γίνουν λιγότερο ελκυστικά τα 10ετή αμερικανικά και γερμανικά κυβερνητικά ομόλογα εκτός για όσους τα θέλουν σαν καταφύγιο σε περίοδους κρίσεων

3) Να ευνοούνται τα ομόλογα του Ολλανδικού, Καναδικού και Αυστραλιανού Δημοσίου

4) Να ευνοούνται επίσης ευρωπαικά εταιρικά ομόλογα με εκδότες καταξιωμένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε κλάδους της πραγματικής οικονομίας όπως ο τηλεπικοινωνιακός , η αυτοκινητοβιομηχανία κ.α.

 ΣΗΜΕΙΩΣΗ – ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ: Τα αναγραφόμενα αποτελούν γενική πληροφόρηση και δημοσιεύονται με σκοπό τη γενική ενημέρωση του κοινού και την παροχή στοιχείων και δεδομένων που μπορούν να βοηθήσουν στην κατανόηση της ευρύτερης επικαιρότητας. Σε  καμία περίπτωση δεν αποτελούν προτροπή ή παρότρυνση για επενδύσεις, τοποθετήσεις χρημάτων, αγορά προϊόντων ή για οποιαδήποτε άλλη απόφαση οικονομικού περιεχομένου σε συγκεκριμένη κατεύθυνση. Οι χρηματιστηριακές επενδύσεις ενέχουν μεγάλο ρίσκο και μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντικές απώλειες χρημάτων ακόμα και από το κεφάλαιο.