Πως αντιδρούν οι αγορές στην επανεκλογή Ερντογάν – Σε ιστορικά χαμηλά η τουρκική λίρα

Η λίρα Τουρκίας κινείτο κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα σήμερα μετά τη χθεσινή νίκη του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές.

Το τουρκικό νόμισμα κινείτο στα επίπεδα των 20,05 έναντι του δολαρίου κατά τη διαπραγμάτευσή του στην Ασία, πολύ κοντά στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 20,06 που κατέγραψε την Παρασκευή.

Η λίρα έχει σημειώσει πτώση άνω του 6% από την αρχή του έτους και έχει χάσει πάνω από το 90% της αξίας της κατά την περασμένη δεκαετία.

Σημειώνεται ότι στην πανηγυρική ομιλία για την επανεκλογή του, ο Ερντογάν χαρακτήρισε τον πληθωρισμό ως το πιο επείγον ζήτημα για τη χώρα και υποσχέθηκε πως θα μειωθεί, όπως μειώθηκαν τα επιτόκια – τα οποία, κατόπιν δικής του απαίτησης, υποχώρησαν στο 8,5% από το 19%, όπου βρίσκονταν πριν από δύο χρόνια.

«Σχεδιάζουμε μια οικονομία επικεντρωμένη στις επενδύσεις και στην απασχόληση, με μια ομάδα διαχείρισης διεθνούς φήμης» διαβεβαίωσε απευθυνόμενος στους οπαδούς του στην Άγκυρα, αμέσως μετά την επικράτησή του στον δεύτερο γύρο των χθεσινών προεδρικών εκλογών.