Πότε, πόσο και για ποιους αυξάνονται οι κύριες συντάξεις

Αύξηση κατά μέσο όρο 7% (ή 50 ευρώ τον μήνα) θα λάβουν τον Ιούνιο γύρω στους 50.000 ''νέους'' συνταξιούχους με πάνω από 30 έτη ασφάλισης, ενώ τον Ιούλιο θα λάβουν αναδρομικά 20 μηνών.

Αυτό αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr από υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Εργασίας και του e-ΕΦΚΑ. Οι αυξήσεις αυτές προκύπτουν από τον ασφαλιστικό νόμο Βρούτση, ο οποίος ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2020, αλλά σε ό,τι αφορά τις κύριες συντάξεις έχει αναδρομική ισχύ από τον Οκτώβριο του 2019.

Και αυτό γιατί τον Οκτώβριο του 2019 εκδόθηκαν οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με τις οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικά τα (χαμηλά) ποσοστά αναπλήρωσης για όσους έχουν μακρύ ασφαλιστικό βίο.

Οι αποφάσεις αυτές οδήγησαν στην αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης όσων έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης.

Ο ''χάρτης'' των αυξήσεων 

Oι αυξήσεις αυτές οδηγούν σε πραγματικές αυξήσεις στις κύριες συντάξεις κοντά 50.000 ''νέων'' συνταξιούχων, δηλαδή εκείνων που βγήκαν στη ''σύνταξη'' μετά την 13η Μαΐου του 2016. Αυτό σημαίνει πως θα αυξηθούν οι αποδοχές τους.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως οι αυξήσεις θα κυμανθούν, ανάλογα με τα έτη ασφάλισης και τις ασφαλιστέες αποδοχές, από τα 10 ευρώ έως τα 200 ευρώ.

Κατά μέσο όρο, όμως, η αύξηση στις συντάξεις των ''νέων'' συνταξιούχων θα ανέλθει στα 50 ευρώ τον μήνα. Όσον αφορά τη δαπάνη για τις αυξήσεις θα ανέλθει σε 2,5 εκατ. ευρώ τον μήνα.

Την ίδια στιγμή όμως η αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης για όσους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης οδηγεί και σε ''λογιστικές'' αυξήσεις για κοντά 150.000 ''παλιούς'' συνταξιούχους, δηλαδή εκείνους που είχαν βγει στη σύνταξη προ της 13ης Μαΐου 2016.

Έτσι θα μειωθεί η αρνητική ''προσωπική διαφορά'' μεταξύ της επανϋπολογισθείσας σύνταξης και της καταβαλλόμενης.

Αυτό σημαίνει πως από την 1η Ιανουαρίου του 2023, οπότε προβλέπεται το ''ξεπάγωμα'' των ονομαστικών αποδοχών των συνταξιούχων, η αρνητική ''προσωπική διαφορά'' θα αποσβεσθεί πιο γρήγορα, οδηγώντας επίσης πιο γρήγορα σε πραγματικές αυξήσεις στις κύριες συντάξεις και των ''παλιών'' συνταξιούχων, όπως τονίζουν αναλυτές στο Capital.gr.

Η διαδικασία του επανϋπολογισμού των κύριων συντάξεων των ''παλιών'' συνταξιούχων (με πάνω από 30 έτη ασφάλισης) θα ''τρέξει'' μετά την ολοκλήρωση της πληρωμής των αυξήσεων και των αναδρομικών στους ''νέους'' συνταξιούχους (με πάνω από 30 έτη ασφάλισης).

Κλείνει ο κύκλος των αναδρομικών 

Με την πληρωμή των αυξήσεων στις κύριες συντάξεις όσων έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης θα κλείσει ο κύκλος της εφαρμογής των διατάξεων που προέβλεπαν αφενός αυξήσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις (σ.σ. καταβλήθηκαν το καλοκαίρι του 2020, κατ΄ εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ για το νόμο Κατρούγκαλου το 2016 και έπειτα) και αφετέρου την πληρωμή αναδρομικών για τις μνημονιακές περικοπές στις κύριες συντάξεις σε ζώντες (σ.σ. πληρώθηκαν το Φθινόπωρο του 2020) και κληρονόμους θανόντων συνταξιούχων (σ.σ. πληρώθηκαν το Φεβρουάριο -Απρίλιο του 2021) κατ' εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ για τις μειώσεις του 2011-2012).  

Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος όλων των παραπάνω αυξήσεων το 2020-2021,  μαζί με τα αναδρομικά τους,  φτάνει το ''κατώφλι'' των 2 δισ. ευρώ.