Πούτιν: Τα κρυπτονομίσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέσο πληρωμής

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εμφανίστηκε θετικός απέναντι στα κρυπτονομίσματα, τα οποία βρίσκονται όλο και περισσότερο υπό τον έλεγχο των ρυθμιστικών αρχών σε όλο τον κόσμο, εν μέσω φόβων ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ξέπλυμα χρήματος και εγκληματικές δραστηριότητες.

Τα κρυπτονομίσματα «έχουν δικαίωμα ύπαρξης και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέσο πληρωμής», δήλωσε ο Πούτιν σε συνέντευξή του στο CNBC που αναρτήθηκε στη σελίδα του Κρεμλίνου την Πέμπτη.

Παρά τη θετική προσέγγιση, προειδοποίησε ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για τη χρήση ψηφιακών νομισμάτων στη διαπραγμάτευση πετρελαίου και άλλων προϊόντων που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των ρωσικών εξαγωγών.

Η Ρωσία ξεκίνησε να αναζητά εναλλακτικές λύσεις, αντί των συναλλαγών σε δολάρια, από την περίοδο που της επιβλήθηκαν κυρώσεις το 2014 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.

Ο Πούτιν κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι χρησιμοποιούν το νόμισμά τους ως όπλο. Όσοι υποστηρίζουν τη χρήση κρυπτονομισμάτων, αναφέρουν ότι η αποκεντρωμένη ηλεκτρονική μορφή χρήματος θα αντικαταστήσει τελικά τα παραστατικά νομίσματα που εκδίδονται από τις κεντρικές τράπεζες.

Η Τράπεζα της Ρωσίας έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τους επενδυτές ότι η αγορά κρυπτονομισμάτων είναι εξαιρετικά ασταθής και ότι τα ψηφιακά νομίσματα δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται ως μέθοδος πληρωμής στο εσωτερικό. Ωστόσο, δεν υπάρχουν σχέδια για γενική απαγόρευση παρόμοια με αυτή της Κίνας, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Αλεξέι Μοϊσέεφ αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με το Interfax.