Προς παράταση για τη δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού έως τις 15 Ιανουαρίου


Σε παράταση της προθεσμίας για υποβολή δήλωσης επαγγελματικού τραπεζικού λογαριασμού έως τις 15 Ιανουαρίου οδηγείται σύμφωνα με πληροφορίες η ΑΑΔΕ.

Είναι ο λογαριασμός στον οποίο κάθε επιχειρηματίας οφείλει να συγκεντρώνει αποκλειστικά όλες τις εισπράξεις από τις λιανικές συναλλαγές που πραγματοποιεί.

Η προθεσμία για την δήλωση των «επαγγελματικών» τραπεζικών λογαριασμών έληξε την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου, αλλά οι σύλλογοι φοροτεχνών υπέβαλαν αίτημα για παράταση της προθεσμίας.

Μετά τη λήξη της προθεσμίας θα σφίξει ο κλοιός και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) θα ξεκινήσει ελέγχους για τον εντοπισμό επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών που δεν προχώρησαν στην εφαρμογή του μέτρου το οποίο ήταν υποχρεωτικό. Πρόστιμα δεν θα πληρώσουν μόνο όσοι δεν δήλωσαν τον επαγγελματικό λογαριασμό αλλά και όσοι το έκαναν εκπρόθεσμα. Βέβαια σε αυτή την περίπτωση το χρηματικό πρόστιμο είναι μόλις 100 ευρώ και όχι 1.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα για μη δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο 1.000 ευρώ, ενώ για την υποβολή δήλωσης πέραν των προβλεπόμενων προθεσμιών το πρόστιμο είναι 100 ευρώ. Πρόστιμο 1.500 ευρώ προβλέπεται για τους επαγγελματίες εκείνους οι οποίοι, ενώ έχουν σχετική υποχρέωση, δεν έχουν εγκαταστήσει POS.

Οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές κατά τη δήλωση του επαγγελματικού λογαριασμού καθώς σε περίπτωση λάθους υπάρχει κίνδυνος ακόμη και «απενεργοποίησης» του λογαριασμού.