Πρόστιμα 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους, χαλάρωση περιορισμών σε εστίαση και γήπεδα

Ποδαρικό με πρόστιμα στους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών κάνει η εβδομάδα, καθώς η κυβέρνηση εμφανίστηκε αμετακίνητη δίνοντας σήμα να ενεργοποιηθεί το πρόστιμο των 100 ευρώ για όσους δεν πειθαρχήσουν  στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, αλλά και ελπίδες για τους επιχειρηματίες της εστίασης να επανέλθουν σε ρυθμούς… σχετικής κανονικότητας.

Σήμερα οι εμβολιασμένοι άνω των 60 ετών έχουν φτάσει σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης στο 90%, στοιχείο που επιστρατεύεται ως κεντρικό επιχείρημα του Μεγάρου Μαξίμου προς ανησυχούντες για το πολιτικό κόστος βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, ότι η δύσκολη απόφαση είχε αποτέλεσμα υπέρ της προστασίας της υγείας αυτής της ευάλωτης ομάδας.

 
  • «Συνολικά οι εμβολιασμένοι έχουν φτάσει στο 83% του ενήλικου πληθυσμού και στον γενικό πληθυσμό στο 70% και είμαστε στους στόχους της ΕΕ. Ο εμβολιασμός είναι η λύση. Πλέον είναι ξεκάθαρο ότι ο εμβολιασμένος νοσεί ήπια. Εχθές 670 συμπολίτες μας στις ΜΕΘ το 13% είναι εμβολιασμένοι και το 87% ανεμβολίαστοι» ανέφερε σε ημερίδα της ΝΔ ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αποκλιμάκωση στους αριθμούς των ημερήσιων μολύνσεων από την μετάλλαξη «Όμικρον», γεγονός που εφόσον έχει διάρκεια και αυτή την εβδομάδα, θα ανοίξει το δρόμο για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, που έχουν επιβληθεί από την Πρωτοχρονιά στην εστίαση και στην νυχτερινή διασκέδαση.

Ήτοι να ενεργοποιηθούν οι επιλογές για επαναφορά της απαλής συνοδευτικής μουσικής και να αυξηθεί η χωρητικότητα στα γήπεδα.

Ο πρωθυπουργός θα προεδρεύσει το πρωί της καθιερωμένης σύσκεψης για την επιδημιολογική κατάσταση και θα δοθούν οι σχετικές κατευθύνσεις με βάση τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, που αναμένεται να κληθούν να λάβουν νέες αποφάσεις εντός της εβδομάδας. Πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την περιοδεία του στα Μέγαρα το Σαββατοκύριακο εξέπεμψε σήμα αισιοδοξίας απευθυνόμενος σε μαγαζάτορες της περιοχής ότι «τελειώνει ο εφιάλτης».

Ήδη οι επιχειρηματίες της εστίασης ζητούν να επιταχυνθεί το χρονοδιάγραμμα άρσης των περιορισμών που τους επιβλήθηκαν ,καθώς κρίνουν ανεπαρκές το νέο πρόγραμμα στήριξης της κυβέρνησης, που εξαγγέλθηκε την Παρασκευή.

  • Όπως έλεγαν «μπαίνουν κόφτες στις αναστολές συμβάσεων την ίδια ώρα που η κίνηση στα μαγαζιά είναι υποτονική και δεν μπορεί να ρεφάρει την ζημιά».

Είναι ενδεικτικό ότι στην εστίαση που έχει πληγεί περισσότερο από την υγειονομική κρίση, μόλις ο ένας στους 4 εργαζόμενους μπορεί να τεθεί σε αναστολή καθώς έχει θεσμοθετηθεί να εντάσσεται σε καθεστώς αναστολών μόνο το 25% των υπαλλήλων κάθε επιχείρησης.