Πρώτη κατοικία: Τι αναφέρει η νέα τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για τους πλειστηριασμούς

Τροπολογία για την αναστολή πλειστηριασμών έως τις 30 Ιουνίου του 2022 της πρώτης κατοικίας οφειλετών κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής για την επέκταση του προγράμματος «Ηρακλής» και την τροποποίηση του πτωχευτικού κώδικα.
Όπως τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, «είναι άκρως αναγκαία η ρύθμιση καθώς με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο η πρώτη κατοικία στερείται πλέον οποιασδήποτε προστασίας».
«Η διαχείριση της πανδημικής κρίσης και ως συνέπεια αυτής, η βαθιά οικονομική ύφεση, η αύξηση της ανεργίας και η ραγδαία συρρίκνωση των εισοδημάτων, έχουν επιφέρει τεράστιες οικονομικές δυσκολίες και δυσχέρειες σε χιλιάδες πολίτες οδηγώντας τους στα πρόθυρα της οικονομικής καταστροφής. Η οικονομία και η κοινωνία δεν έχουν επανέλθει στην κανονικότητα. Οφειλέτες που στάθηκαν όρθιοι κατά τη διάρκεια της πολυετούς οικονομικής κρίσης, βρίσκονται σήμερα χωρίς δική τους υπαιτιότητα σε προσωρινή ή μόνιμη αδυναμία αποπληρωμής των δανειακών τους υποχρεώσεων, αντιμέτωποι με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας», υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και καταλήγουν:
«Το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας αφορά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Υποχρέωση δε κάθε ευνομούμενης πολιτείας είναι η με κάθε τρόπο θωράκιση της κύριας κατοικίας όλων των νοικοκυριών».
Η ρύθμιση κατατέθηκε με πρωτοβουλία των βουλευτών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, Αλέξανδρου Χαρίτση, Χαράλαμπου Μαμουλάκη, Κατερίνας Παπανάτσιου, Παναγιώτη Κουρουμπλή, Θεόφιλου Ξανθόπουλου Θεόφιλου και Αλέκου Φλαμπουράρη.