Πρώτη κατοικία: Στα 100.000 ευρώ κατέβηκε το όριο προστασίας για τα επιχειρηματικά δάνεια

Στις 100.000 ευρώ διαμορφώνεται το ανώτατο όριο ληξιπρόθεσμης οφειλής για τα επιχειρηματικά δάνεια που θα ενταχθούν στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, για τα επιχειρηματικά δάνεια το όριο μπαίνει στις 100.000 ευρώ, ενώ για τα υπόλοιπα δάνεια πρώτης κατοικίας παραμένει στις 130.000 ευρώ. Όσο για την εμπορική αξία των ακινήτων, θα λαμβάνεται υπ΄όψιν η αξία που είναι γραμμένη στα βιβλία των τραπεζών, ενώ ο αιτών θα έχει δικαίωμα να αποδείξει πως η εμπορική αξία δεν είναι αυτή που αναφέρεται στα βιβλία.

Η αλλαγή αυτή στο σχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή έγινε για να καλυφθούν οι απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και να αρθούν οι αντιρρήσεις της.

Βήμα επιστροφής στην κανονικότητα χαρακτήρισε τη ρύθμιση για την πρώτη κατοικία ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, λέγοντας πως δεν επηρεάζει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Αναφορικά με την αλλαγή που έγινε στην περίμετρο των επιχειρηματικών δανείων σημείωσε πως αυτό δεν επηρεάζει πολλούς και μετά από αυτό θα ανάψει το πράσινο φως.

Μιλώντας στη Βουλή επεσήμανε πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν κεφαλαιακή επάρκεια, πέρασαν τα stress test και πιάνουν τους στόχους για τη μείωση των κόκκινων δανείων. Όπως είπε ακόμα και αν δεν υπήρχε η μεταμνημονιακή παρακολούθηση έπρεπε να ληφθούν υπόψη όλοι οι παράγοντες ακόμα και το δυσμενές σενάριο.

Όσον αφορά στις συζητήσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως “χρειάστηκε να διαπραγματευτούμε με τέσσερις θεσμούς γιατί η συνέχιση του νόμου Κατσέλη ήταν στις μνημονιακές υποχρεώσεις”. Προσέθεσε δε πως “στην πραγματικότητα διαπραγματευόμαστε με έξι θεσμούς” και γι΄αυτό η διαδικασία κράτησε τόσο καιρό.

Αναφορικά με τη ρύθμιση για την πρώτη κατοικία που θα μπει σε εφαρμογή, ο υπουργός έκανε μια ιστορική αναδρομή στο “μοντέλο” που είχε εφαρμόσει ο Ρούζβελτ το 1930. Υπογραμμίζοντας πως το κόστος μοιράζεται στις τράπεζες, στους δανειολήπτες και το κράτος. Σημείωσε δε πως η αντιμετώπιση του θέματος είναι σημαντική, προκειμένου να μπορέσει να ανοίξει ο δρόμος για να πάρουν δάνεια και τα νέα ζευγάρια.

Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε “το ερώτημα είναι τι προτείνεται εσείς και τι εμείς για την επιστροφή στην κανονικότητα; Δεν μπορεί να συνεχίσετε την ίδια τακτική: να βάζετε ένα κριτήριο και μετά ένα άλλο”. Συνέχισε τα πυρά λέγοντας “βάλατε πρώτο κριτήριο ότι δεν θα βγούμε από τα μνημόνια και τώρα όλοι- εκτός από την αντιπολίτευση- λένε ότι βγήκαμε. Μετά υπήρξε το κριτήριο ότι δεν θα πάρουμε τίποτα για το χρέος αλλά πήραμε. Μετά ήταν οι συντάξεις και στη συνέχεια οι αγορές. Επιστρέψαμε δύο φορές στις αγορές και μάλιστα βγήκαμε και με δεκαετές ομόλογο, που είναι κριτήριο για τις αγορές. Αν οι αγορές δανείζουν για δέκα χρόνια σημαίνει πως έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα”

Όπως είπε “πρέπει ο κόσμος που υπέφερε τα προηγούμενα χρόνια να δει το πρόσωπο της ανάπτυξης. Θα συνεχίσει ο κόσμος να ψηφίσει δεξιά και ακροδεξιά αν δεν δει αυτό το πρόσωπο”. Και απευθυνόμενος στο Κίνημα Αλλαγής είναι πως “είναι πιο πιθανό να πείσω τους Μανδαρίνους της Κίνας ότι είμαι πιο Kομφουκιανός από το να πείσετε εσείς πως είστε πιο αριστεροί από ΣΥΡΙΖΑ”.
Το μήνυμα των Βρυξελλών

Η ανακοίνωση από την πλευρά της κυβέρνησης έρχεται ενώ λίγο νωρίτερα αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωνε ότι οι διαβουλεύσεις μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών «συνεχίζονται» καθώς παραμένουν «ανοιχτά» κάποια σημεία που αφορούν κυρίως τα επιχειρηματικά δάνεια. «Εναπόκειται στους θεσμούς να πουν εάν έχουν εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει αυτό. Αλλά υπάρχει ακόμα λίγος χρόνος», σημείωσε ο ίδιος αξιωματούχος εν όψει της συνεδρίασης της επόμενης Παρασκευής.