Πτωτική κίνηση στο χρηματιστήριο στη σκιά του νέου ρεκόρ κρουσμάτων

Η δυσμενής εξέλιξη της πανδημίας, με συνεχή αύξηση των κρουσμάτων και παράλληλα επιβολή μέτρων για αρκετούς κλάδους, έστω και εάν αυτά αφορούν κυρίως όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, δημιουργεί αρντηκή διάθεση στην αγορά, ενώ καταγράφονται και ρευστοποιήσεις κερδών σε μετοχές οι οποίες είχαν τρέξει πολύ το προηγούμενο διάστημα όπως αυτή της ΔΕΗ. Αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να χάνει το επίπεδο των 920 μονάδων, ενώ την ίδια ώρα ήπιες μεταβολές σημειώνονται στις ευρωπαϊκές αγορές, όπου ο Stoxx 600 υποχωρεί μόλις 0,1%. 

Πιέσεις για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση για τον τραπεζικό δείκτη ο οποίος υποχωρεί 0,89%, με τη Eurobank να έχει απώλειες 1,23%, την Alpha Bank να εμφανίζει πτώση 0,40%, την Εθνική Τράπεζα να κινείται 1,14% χαμηλότερα, ενώ στο -0,82% κινείται η Τράπεζα Πειραιώς. 

Η εξέλιξη της πανδημίας, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση φροντίζει να στείλει το μήνυμα ότι δεν εξετάζεται η περίπτωση ενός νέου καθολικού lockdown, βαραίνει τις επενδυτικές διαθέσεις, με δεδομένο ότι η έξαρση κατά κύριο λόγω των εισαγωγών στο ΕΣΥ αλλά και η αντίστοιχη άνοδος του αριθμού των διασωληνωμένων μπορεί να οδηγήσει σε επιβολή κάποιοων τοπικών lockdown, μία κίνηση που σίγουρα θα πλήξει και την οικονομική δραστηριότητα αλλά και την ψυχολογία της αγοράς. 

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες του Εμπορίου (+2,84%) και των Τροφίμων (+0,70%) , ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-1,09%) και των Τραπεζών (-0,59%).

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Fourlis +3,13% και Centric +2,98% , ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Moda Bango -3,57% και Trastor -3,35%.