Πώς θα γίνει η επιστροφή εισφορών για νέους εργαζόμενους

Τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, και δη αναδρομικά, με επιδότηση για εργαζομένους ηλικίας έως 25 ετών, προβλέπει εγκύκλιος του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Η επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών αφορά αποκλειστικά και μόνο στον κλάδο κύριας σύνταξης σε ποσοστό 6,66% επί των μεικτών αποδοχών του εργαζομένου.

Στόχος είναι η ενίσχυση των νέων εργαζομένων, που βρίσκονταν στην περιοχή του υποκατώτατου και από τον περασμένο Φεβρουάριο κατέγραψαν αύξηση μεικτού μισθού 27,5%.

Η επιδότηση των εισφορών αφορά αμειβόμενους με μισθό ή ημερομίσθιο, ανεξαρτήτως του ύψους των αποδοχών, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου (ορισμένου ή αορίστου χρόνου), με πλήρη ή μειωμένη ή εκ περιτροπής απασχόληση.

Η επιδότηση της μείωσης εισφορών ισχύει από τον Ιανουάριο. Οι εργοδότες που απασχολούν εργαζομένους κάτω των 25 ετών από τις αρχές του έτους ή και νωρίτερα, δικαιούνται ήδη αναδρομικά 6 μηνών για την επιδότηση του πρώτου 6μήνου.
Ποιες επιχειρήσεις αφορά το μέτρο

Δικαιούχοι της επιδότησης είναι οι επιχειρήσεις οι οποίες πληρούν σωρευτικά τις εξής τρεις προϋποθέσεις:

1. Ασκούν οικονομική δραστηριότητα και δραστηριοποιούνται στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας.

2. Απασχολούν εργαζόμενους ηλικίας ως 25 ετών, αμειβόμενους με μισθό ή με ημερομίσθιο, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου (ορισμένου ή αορίστου χρόνου), με πλήρη ή μειωμένη ή εκ περιτροπής απασχόληση, ανεξαρτήτως του ύψους των αποδοχών.

3. Τηρούν την εργατική νομοθεσία.