Πώς θα χορηγείται το επίδομα στέγασης

 

Πρόγραμμα για επιδότηση σε περίπου 300.000 νοικοκυριά που μένουν στον ενοίκιο ή έχουν στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας, θα θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση, τον Ιανουάριο του 2019. Το πρόγραμμα προβλέπει την χορήγηση επιδόματος στέγασης σε «επιβαρυμένα» νοικοκυριά με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Το επίδομα στέγασης που θα χορηγείται, θα κυμαίνεται από 70 έως 210 ευρώ, ενώ η διαδικασία αίτησης και ένταξης στο πρόγραμμα, θα προσομοιάζει με εκείνες του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης και του Κοινωνικού Μερίσματος.

Το ΥΠΟΙΚ ετοιμάζει μια ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της οποίας ο δανειολήπτης ή ο ενοικιαστής θα υποβάλει την αίτησή του για το επίδομα. Σ’ ό,τι αφορά στις περιπτώσεις των δανειοληπτών, όπως αναφέρει το «Έθνος» που παρουσιάζει λεπτομέρειες του σχεδίου, το ποσό του επιδόματος θα πιστώνεται στον λογαριασμό που εξυπηρετεί το δάνειο πρώτης κατοικίας.

Αναφορικά με τις κλίμακες του επιδόματος θα ισχύουν τα εξής: Για ένα μονοπρόσωπο νοικοκυριό χωρίς παιδιά, το ποσό θα είναι 70 ευρώ το μήνα, ενώ για ένα ζευγάρι χωρίς παιδί, το ποσό καθορίζεται στα 105 ευρώ.

Για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού, ενήλικο ή ανήλικο, υπάρχει προσαύξηση επιδόματος 35 ευρώ τον μήνα, ενώ ειδική μέριμνα προβλέπεται για τις μονογονεϊκές οικογένειες και τα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα. Συγκεκριμένα, για το πρώτο ανήλικο μέλος του εν λόγω νοικοκυριού, ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ το μήνα.
Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

Σ’ ό,τι αφορά στα εισοδηματικά κριτήρια, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ξεκινούν από τα 7.000 ευρώ τον χρόνο για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και θα έχουν ως «ταβάνι» τις 21.000 ευρώ τον χρόνο για οικογένειες με παιδιά.

Για την ακίνητη περιουσία, η κλιμάκωση θα έχει ως αφετηρία τα 120.00 ευρώ και ως «κατάληξη» τα 180.000 ευρώ, ανάλογα με τα μέλη του νοικοκυρίου.