Σε επίπεδα χειρότερα και από του πρώτου lockdown έχει υποχωρήσει το καταναλωτικό κλίμα. Ερευνα, μάλιστα, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, δείχνει ότι τα νοικοκυριά ξοδεύουν το 30% του προϋπολογισμού τους για να πληρώσουν ρεύμα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Στο ερώτημα αν θεωρούν τη σημερινή συγκυρία καλή ή κακή για σημαντικές αγορές για το σπίτι, αυτοί που απαντούν αρνητικά είναι περισσότεροι από κάθε άλλη περίοδο, από τότε που ξεκίνησε να πραγματοποιείται η έρευνα, τον Οκτώβριο του 2019. Στο -45 έχει κατρακυλήσει ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος λιανικής, από -25 τον Ιούνιο του 2021.
Το 30% του εισοδήματος κάθε νοικοκυριού πηγαίνει σε λογαριασμούς ΔΕΚΟ, έναντι 25% τον Δεκέμβριο του 2020, ενώ η αύξηση στο κόστος της ενέργειας επηρεάζει αρνητικά όλες τις άλλες δαπάνες.
Ο ένας στους δύο καταναλωτές θα περιορίσει τις αγορές προϊόντων το επόμενο εξάμηνο, ο ένας στους τρεις θα περιορίσει τα έξοδα σε υπηρεσίες όπως η εστίαση και η αγορά εισιτηρίων και ένας στους δύο θεωρεί δεδομένο ότι θα ξοδέψει περισσότερα σε λογαριασμούς, ως ποσοστό επί του εισοδήματός του. Τρόφιμα και ποτά απορροφούν το 41% των χρημάτων που ξόδεψαν οι Ελληνες σε αγορές λιανικής, έναντι 46% τον Ιούνιο και 49% τον Δεκέμβριο του 2020, σε περίοδο λοκντάουν. Η εστίαση έπειτα από μια μικρή αναθέρμανση της κίνησης το καλοκαίρι, υποχώρησε ξανά, αντιπροσωπεύοντας το 7% των δαπανών, από 11% τον Ιούνιο.
Μόλις το 2% των δαπανών για αγορές πηγαίνουν σε εισιτήρια και ξενοδοχεία, ενώ σχετικά αυξημένες είναι οι δαπάνες για ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη σε σύγκριση με το καλοκαίρι (11% από 9%), λόγω και της Black Friday. Eνα παράδοξο εύρημα είναι ότι η αγορά παιχνιδιών, κοσμημάτων και ειδών δώρων, που θεωρητικά θα έπρεπε να τονωθεί τον Δεκέμβριο λόγω γιορτών, μειώθηκε κατά το ήμισυ σε σχέση με πέρυσι, αντιπροσωπεύοντας το 2% των δαπανών σε αγορές λιανικής, από 4% τον Δεκέμβριο του 2020.
Πηγή: efsyn.gr