Σε 30 ημέρες και χωρίς ειδοποίηση θα χάνουν τις 100 δόσεις όσοι δεν πληρώνουν τις νέες οφειλές

Μέσα σε 30 ημέρες από τη λήξη του κανονικού χρόνου πληρωμής θα πρέπει να τακτοποιούν τις νέες οφειλές τους οι φορολογούμενοι γιατί διαφορετικά θα χάνουν τη ρύθμιση των 100 δόσεων, χωρίς να τους κοινοποιείται ειδοποίηση πληρωμής.

Μέσα σε 30 ημέρες από τη λήξη του κανονικού χρόνου πληρωμής και χωρίς να λάβουν ειδοποίηση θα πρέπει να τακτοποιούν τις νέες οφειλές τους οι φορολογούμενοι, γιατί διαφορετικά θα χάνουν τη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Οι φορολογούμενοι που έχουν εντάξει στην ρύθμιση του ν. 4321/2015 για τις «100 δόσεις» παλαιότερα χρέη τους προς το Δημόσιο θα πρέπει να εξοφλούν ολοσχερώς ή να ρυθμίζουν έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις τυχόν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς το Δημόσιο το αργότερο εντός 30 ημερών από την λήξη του κανονικού χρόνου αποπληρωμής τους.

Σε περίπτωση μη εξόφλησης ή μη τακτοποίησης των νέων αυτών ληξιπρόθεσμων οφειλών εντός της προθεσμίας των 30 ημερών, οι φορολογούμενοι θα χάνουν τη ρύθμιση των «100 δόσεων», ακόμα και εάν δεν τους έχει κοινοποιηθεί ειδοποιητήριο για την τακτοποίηση της πληρωμής.

Σύμφωνα, ειδικότερα, με το άρθρο 4 του «μνημονιακού» νόμου 4346/2015 που ψηφίστηκε στα μέσα Νοεμβρίου από την κυβερνητική πλειοψηφία, ο φορολογούμενος που έχει εντάξει στη ρύθμιση των 100 δόσεων παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές του προς το Δημόσιο τίθεται εκτός της ρύθμισης αυτής εάν δεν εξοφλήσει ή δεν τακτοποιήσει σε δόσεις νέες οφειλές του προς το Δημόσιο, οι οποίες καθίστανται ληξιπρόθεσμες από την 15η Δεκεμβρίου 2015 και μετά, εντός 30 ημερών από τη λήξη της νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους.

Αντιθέτως, για οφειλές προς το Δημόσιο που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μετά την λήξη του χρόνου υπαγωγής στη ρύθμιση των 100 δόσεων και μέχρι 14-12-2015 εξακολουθεί να ισχύει το προηγούμενο καθεστώς σύμφωνα με το οποίο για να χαθεί η ρύθμιση των 100 δόσεων θα πρέπει πρώτα να κοινοποιηθεί στον οφειλέτη ειδοποιητήριο για την τακτοποίηση των νέων οφειλών του εντός 30 ημερών και αυτός να μην ανταποκριθεί στις 30 μέρες.

Ουσιαστικά, από δω και στο εξής οποιαδήποτε νέα οφειλή προς το Δημόσιο καθίσταται ληξιπρόθεσμη, όπως π.χ. ο ΕΝΦΙΑ ή ο φόρος για τα εισοδήματα του 2014, θα πρέπει να εξοφλείται ή να ρυθμίζεται σε δόσεις εντός 30 ημερών από τη λήξη της κανονικής προθεσμίας αποπληρωμής, προκειμένου ο φορολογούμενος να μην χάσει τη ρύθμιση των 100 δόσεων για τα παλαιότερα χρέη του.

Η προθεσμία των 30 ημερών θα περιοριστεί στις 15 μέρες για νέα οφειλές προς το Δημόσιο που θα καταστούν ληξιπρόθεσμες από την 1η-7-2016 μέχρι την 31η-12-2017, ενώ για νέες οφειλές προς το Δημόσιο που γίνονται ληξιπρόθεσμες από την 1η-1-2018 και μετά, η συγκεκριμένη προθεσμία θα ... μηδενιστεί. Δηλαδή από το 2018 η ρύθμιση των 100 δόσεων θα χάνεται εάν ο φορολογούμενος δεν καταφέρει να εξοφλήσει εμπρόθεσμα οποιαδήποτε νέα οφειλή του προς το Δημόσιο.