Σοκ για τους συνταξιούχους: Επιστρέφουν έως και το 25% από τα αναδρομικά

Σοκ για χιλιάδες συνταξιούχους από τα ποσά του φόρου που καλούνται να επιστρέψουν στο κράτος για αναδρομικά που εισέπραξαν.

Σε εξέλιξη είναι η διαδικασία υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων με τους απόμαχους της εργασίας να διαπιστώνουν ότι πρέπει να καταβάλλουν στην Εφορία σχεδόν το 25% του χρημάτων που έλαβαν για το ψαλίδι που υπέστησαν την περίοδο 2015- ‘16. Ο φόρος που τους προκύπτει θα πρέπει να εξοφληθεί ως το τέλος Ιανουαρίου.

Τα ποσά που εισέπραξαν την περασμένη χρονιά πάνω από 1,1 εκατ. συνταξιούχοι ήταν τα αναδρομικά έντεκα μηνών (από τον Ιούνιο του 2015 έως και το Μάιο του 2016), τα οποία αφορούσαν σε περικοπές που είχαν γίνει σε συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ. Όμως τα ποσά αυτά δεν είναι … αφορολόγητα και όσοι τα έλαβαν καλούνται να πληρώσουν τον φόρο που τους αναλογεί!

Πόσα χρήματα πληρώνουν στην Εφορία οι συνταξιούχοι

Ανυποψίαστοι οι περισσότεροι συνταξιούχοι διαπιστώνουν ότι έχουν να πληρώσουν στην Εφορία βαρύτατα ποσά, που αγγίζουν και το 25% των αναδρομικών τα οποία πήραν.

Μετά και την υποβολή των τροποποιητικών θα γίνει επανεκκαθάριση των δηλώσεων των ετών 2015 και 2016 και τα αναδρομικά αφού προστεθούν στα εισοδήματα του 2015 και 2016, θα φορολογηθούν στο σύνολο που θα προκύψει με συντελεστές 22% έως 42% για το 2015 και 22% έως 45% της φορολογικής κλίμακας που ίσχυε το 2016.

Σε όσους το συνολικό εισόδημα μετά την προσθήκη των αναδρομικών υπερβεί το ποσό των 12.000 ευρώ, θα τους καταλογιστεί και ειδική εισφορά αλληλεγγύης που ξεκινάει από 2,2% για το τμήμα από τα 12.000 έως τα 20.000 και αυξάνεται σημαντικά για τα επόμενα κλιμάκια.

Οι μεγαλύτερες επιβαρύνσεις προκύπτουν για όσους αλλάζουν φορολογικό κλιμάκιο δηλαδή από το 22%, ανεβαίνουν στο 32% ή στο 42% για το 2015 και από το 22% στο 29%, ή στο 37% ή στο 45% για το φορολογικό έτος 2016.

Για παράδειγμα συνταξιούχος με εισόδημα 12.000 ευρώ ο οποίος έλαβε 700 ευρώ αναδρομικά θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον φόρο 22% δηλαδή 154 ευρώ.

 

Επί των 700 ευρώ θα επιβληθεί και εισφορά αλληλεγγύης με συντελεστή 2,2%, δηλαδή άλλα 15,4 ευρώ. Έτσι, ο συνολικός φόρος που θα πρέπει να καταβάλλει για τα αναδρομικά θα είναι 169,4 ευρώ με αποτέλεσμα το τελικό καθαρό όφελος να μειωθεί στα 530,6 ευρώ.

Γιατί λοιπόν επιστρέφονται τώρα αυτά τα ποσά στην Εφορία; Επειδή με βάση νομοθετική ρύθμιση στα ποσά που καταβλήθηκαν τον Οκτώβριο του 2020 ως αναδρομικά σε συνταξιούχους του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα δεν έγινε καμία παρακράτηση φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι συνταξιούχοι για τις τροποποιητικές

Οι φορολογούμενοι έχουν προθεσμία έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 να υποβάλουν την τροποποιητική δήλωση, ενώ έως το τέλος Ιανουαρίου του 2022 θα πρέπει να πληρωθεί και ο φόρος που θα προκύψει μετά την εκκαθάριση της τροποποιητικής δήλωσης.

Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουν οι υπόχρεοι είναι ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία:

  • Οι τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται από μισθωτούς ή συνταξιούχους με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγουμένων ετών, αναδρομικά επιδομάτων ανεργίας, αμοιβών ιατρών του ΕΣΥ από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ, παραλαμβάνονται χωρίς πρόστιμα και τόκους, μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους στο οποίο εκδόθηκαν, κατά περίπτωση, οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων
  • Οι δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά από το φορολογικό έτος 2015 και εφεξής, ενώ για το φορολογικό έτος 2014 και προηγούμενα υποβάλλονται ή αποστέλλονται με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή με συστημένη επιστολή ή με κούριερ στη ΔΟΥ.
  • Οι τροποποιητικές δηλώσεις που υποβάλλονται εκπρόθεσμα, όχι λόγω υπαιτιότητας του δικαιούχου των εισοδημάτων, αλλά εξαιτίας εκπρόθεσμης αποστολής αρχικού ή τροποποιητικού ηλεκτρονικού αρχείου στην Α.Α.Δ.Ε., μηνιαίου ή ετήσιου, από τον εργοδότη/αρμόδιο φορέα που έχει την υποχρέωση, όπως και σε κάθε περίπτωση εκπρόθεσμης έκδοσης, διόρθωσης και χορήγησης βεβαίωσης από υπόχρεο φορέα, όταν αυτή είναι απαραίτητη για την συμπλήρωση και την υποβολή δήλωσης, θεωρούνται εμπρόθεσμες εφόσον υποβάλλονται εντός του φορολογικού έτους που εκδόθηκαν οι βεβαιώσεις από τον φορέα. Προκειμένου να μην επιβληθούν πρόστιμα και να μην υπολογιστούν τόκοι, η υποβολή αυτών των τροποποιητικών δηλώσεων πραγματοποιείται χειρόγραφα ή με αποστολή με τους προβλεπόμενους τρόπους στη Δ.Ο.Υ. Πρόστιμα δεν επιβάλλονται και τόκοι δεν υπολογίζονται και στις περιπτώσεις που οι βεβαιώσεις αυτές χορηγούνται εκπρόθεσμα από φορέα αλλοδαπής.

Πότε θα γίνει η εξόφληση του φόρου για τα αναδρομικά

Εκείνο που θα πρέπει να προσέξουν οι υπόχρεοι είναι το ότι η τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται για κάθε έτος που αφορούν στα αναδρομικά: Μόλις ολοκληρωθεί η υποβολή της δήλωσης, εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό όπου αναγράφεται το ποσό του φόρου που πρέπει να καταβληθεί έως τις 31 Ιανουαρίου 2022.

Φυσικά αυτή η διαδικασία αφορά και στους συνταξιούχους που εισέπραξαν αναδρομικά το 2019 και καλούνται τώρα να τα εμφανίσουν στην Εφορία με την ηλεκτρονική υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων. Αμέσως μετά θα εκδοθεί αυτόματα νέο εκκαθαριστικό σημείωμα με το ποσό του φόρου που καλούνται να πληρώσουν.

Να σημειωθεί πάντως ότι τα ποσά των αναδρομικών έχουν προσυμπληρωθεί από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ στην ηλεκτρονική εφαρμογή.

Πηγή: enikonomia.gr